Amice,

Net als iedereen hoor ik graag ergens bij, maar ik vind het vooral erg leuk als de groep waar ik bij hoor net iets anders is dan de rest. Daarom vind ik het werken bij een tandarts zo leuk, want in mijn omgeving zijn er niet veel mensen die direct zullen begrijpen wat ik bedoel met ’37 mod, 15 endo af’.

Misschien verklaart dat ook waarom ik Duits ging studeren (met ongeveer 10 andere eerstejaars), maar waarom ik stiekem Zwitsers-Duits nog veel mooier vind dan ‘gewoon’ Duits. Want zeg nou zelf: “Es Glesli Rootwii git äim di nöötig Bettschwèèri”* klinkt toch geweldig! Ik denk zelfs dat hier ook mijn laatste plan vandaan komt, alhoewel het echt goed willen leren van Latijn natuurlijk net zo goed een gevolg van mijn rechtenstudie kan zijn.

Daarnaast hou ik wel van oude gewoonten, gebruiken en tradities; het ouderwetse. Ik vond het bijvoorbeeld ontzettend jammer toen de aparte gebouwen van het AZL plaats moesten maken voor de nieuwbouw van het LUMC (maar ik ben ondertussen wel blij dat we inmiddels – ik noem maar iets – narcose hebben en dat artsen regelmatig hun handen wassen). Dat ik dol ben op geschiedenis zal dan ook geen verrassing zijn. Museum Boerhaave, Veenhuizen, de Gevangenpoort en het Checkpoint Charlie-museum: ik hou ervan.

Dus een leuk extraatje van de advocatuur vind ik de onderlinge aanspreekvorm. Ik kan niet wachten een brief te beginnen met ‘Confrère’ en ik wil best aangesproken worden met ‘amica’, maar ik vraag me af of dat, zelfs als het me lukt advocaat te worden, nog wel zal gebeuren. Op LinkedIn las ik dat advocaten steeds meer overstappen op het gewone ‘Geachte’ en ‘Beste’ en ik heb ook het idee dat ‘weledelgestrenge’ aan het uitsterven is. Zonde! En dan komt er ook nog bij dat er stemmen opgaan voor het afschaffen van de toga in de rechtszaal. Oh my.

Begrijp me niet verkeerd; ook als de toga’s en de amices uiteindelijk verdwijnen, blijft de advocatuur me trekken. Maar ik zou het wel verdraaid jammer vinden. Gelukkig heb ik dan altijd ‘meester’ nog.

Vriendelijke groet,
Josanne

 

* “Een glaasje rode wijn helpt om lekker in slaap te vallen.”