Alle duiven in de cel

Bij het woord ‘verdachte’ denk je over het algemeen direct aan een persoon, een mens. Een robot of een ander gebruiksvoorwerp is meestal niet meer dan een middel om een misdrijf mee te begaan. Het mes waarmee een slachtoffer wordt neergestoken, is niet zelf de pineut: “Nouououou, en toen vloog dat mes omhoog, echt ik zweer het je, het leek wel magie! En toen ging dat mes steeds harder en harder en toen zó, BOEM! In de rug van die man! Ja echt! Helemaal vanzelf! Twintig keer! Ik stond erbij en ik keek ernaar!” Zelfs al zou het Hans Klok zijn die dit beweert, dan nog komt dat mes alleen als bewijsmiddel voor de rechter terecht.

Ik moest twee maanden geleden dus ook echt wel even grinniken toen ik een bericht van de Utrechtse politie voorbij zag komen op social media. Zij arresteerde niet alleen een persoon op verdenking van winkeldiefstal, maar ook zijn vogel. “Een stiekeme getuige met veren en een snavel.” Een medepleger? Slechts een medeplichtige? Een (kroon)getuige? Er valt natuurlijk veel voor te zeggen (helemaal als het beestje van een praatgrage soort is), dus ook het beestje ging achter slot en grendel. Goed, ok, alleen omdat er op het politiebureau geen kooi voorhanden was om het beestje tijdelijk in te huisvesten, maar kniesoor die daar op let. Melden dat er een vogel is aangehouden op verdenking van diefstal en in de cel zit, is veel leuker. Zeker als zou blijken dat zijn zwarte snavel stiekem geel is en dat het beestje dat met schoensmeer heeft verdoezeld. Alfred J. Kwak was z’n tijd vér vooruit (en mijn fantasie smult van dit soort berichten).

Toch was deze vogel niet de eerste vogel die als verdachte bij de politie belandde. In 2010 was er in India al een duif de pineut. Deze duif werd opgepakt, omdat hij verdacht werd van spionage voor buurland Pakistan en hij werd tijdens zijn opsluiting bewaakt door gewapende beveiligers. Je verzint het niet.

De Indiase duif had een adres en telefoonnummer uit Pakistan op zijn lichaam gestempeld (maar ik zet er zo m’n vraagtekens bij of de duif dit inderdaad zelf heeft gedaan of dat hij door een derde (medeverdachte?!) bestempeld werd) en een ringetje om zijn poot. Verdachte shizzl dus; dat beest vloog vast en zeker met een bericht de grens over. Oei oei. Medisch onderzoek maakte deel uit van de procedure en het beestje zat ook nog eens in beperkingen: hij mocht geen bezoek ontvangen. Koelbloedige criminelen hoor, die duiven.

Mocht je dus op zoek zijn naar – ik noem maar wat – een huurmoordenaar of zoiets, dan moet je misschien toch ook maar eens een bezoekje brengen aan de Dam. Je weet maar nooit of daar nog duiven rond koekeroe’en die bereid zijn smerige klusjes op te knappen in ruil voor een grote som vogelvoer.