Advocaatje leef je nog?

Met zo’n advocaat heb je geen vijanden meer nodig joh,” was mijn eerste reactie toen ik in de zaak Johnny vs Amber een advocaat “Objection! Hearsay!” hoorde roepen op het moment dat een vraag werd beantwoord – die hij zelf had gesteld! Goed, volgens mij had de beste man inmiddels al zo vaak “Objection! Hearsay!” geroepen dat dit meer een Pavlovreactie was dan een weldoordachte actie, maar het blijft toch een beetje knullig.

Nu is de reputatie van juristen in het algemeen sowieso al niet om over naar huis te schrijven, want ik kom nog steeds bekenden tegen die mij gierend een van de vele (VELE!) juristenmoppen vertellen die ik pas een keer of duizend gehoord heb. Je kent ze vast wel: Hoe noem je 300 advocaten op de bodem van de zee? Een goed begin. Dat type. En ik maar denken dat ik het dieptepunt bereikt had toen ik na twintig jaar bij een tandarts gewerkt te hebben nog steeds hoorde “Ja, het is lente, ik zie het!” als dit soort grappenmakers me aankeken.

Ook als het om geld gaat, komen advocaten er over het algemeen niet al te best vanaf:
Een advocaat sterft en komt in de hemel. “Er moet een fout gemaakt zijn”, zegt hij, “ik ben nog veel te jong om te sterven. Ik ben pas 43!”
“43?” Zegt God verbaasd, “Nee hoor, volgens onze berekeningen ben je 86.”
“Hoe kom je daar nou bij?!”
Zegt God: “We hebben je gefactureerde uren bij elkaar opgeteld.”

Ja, haha, ok, get it, juristen zijn geldwolven. Toch valt dit eigenlijk nog in het niet bij het Engelstalige mopje dat iemand me honderd jaar geleden stuurde toen ik overwoog om rechten te gaan studeren:
Lawyer: “Doctor, before you performed the autopsy, did you check for a pulse?”
Witness: “No.”
Lawyer: “Did you check for blood pressure?”
Witness: “No.”
Lawyer: “Did you check for breathing?”
Witness: “No.”
Lawyer: “So, then it is possible that the patient was alive when you began the autopsy?”
Witness: “No.”
Lawyer: “How can you be so sure, Doctor?”
Witness: “Because his brain was sitting on my desk in a jar.”
Lawyer: “But could the patient have still been alive nevertheless?”
Witness: “Yes, it is possible that he could have been alive and practicing law somewhere.”

Het gerucht gaat overigens dat dit geen mop is, maar dat dit werkelijk heeft plaatsgevonden. Dus nu vraag ik me toch ineens af… Wat zat er ook alweer in die pot die Captain Jack Sparrow met z’n leven beschermde?