7 dingen die je als rechtenstudent in 2021 echt niet meer wilt horen

Verjaardagspartijtjes, familiediners, met onbekenden een gesprek starten in de kroeg… Niet makkelijk als je een rechtenstudent bent, want je krijgt onvermijdelijk te maken met onderstaande situaties. 7 dingen die je als rechtenstudent in 2021 écht niet meer wilt horen.

1] “Rechten, oh, dan heb ik nog wel een vraag voor je… Hoe bedoel je, je moet het antwoord opzoeken? Je kent alle wetten toch uit je hoofd?”

Nee, nee, nee! Dat dit hardnekkige misverstand nog steeds niet uit de wereld is, is mij een raadsel. Weet je wel hoeveel verschillende wetten er zijn, Gerda?! Jij kijkt toch ook nog steeds naar het recept op de verpakking als je voor de twintigste keer in één maand je Knorr Wereldgerecht Kip Madras maakt?

2] “Zou jij een pedofiel of een moordenaar kunnen verdedigen? Echt?!”

Ja, dat kan ik. Want nee, ik praat daarmee de daad niet goed. En iemand is pas “dader” als hij is veroordeeld door een rechter. Oh, en dat iemand “het gedaan heeft” wil niet gelijk ook zeggen dat hij schuldig is. Dat uitleggen? Maar dat zeg ik toch net? Dat is aan de rechter.

Of ik de moordenaar van m’n buurman zou kunnen verdedigen? Dat ligt helemaal aan de buurman hè… Maar zonder dollen: weet je eigenlijk hoeveel meer rechtsgebieden er zijn dan alleen strafrecht? Als het alleen strafrecht was, dan hoefde die studie ook geen jaren te duren.

3] “Ik heb even wat onderzoek gedaan met Google en…”

Come again?! Jij denkt dat dat onderzoekje van jou vergelijkbaar is met mijn rechtenstudie?! Hahahaha, we zijn uitgepraat.

4] “Ik heb net een contract ondertekend, kun jij dat even nalezen?”

Je hebt al getekend? En ik moet het nu nalezen? Is dat niet wat aan de late kant? Zou je zoiets niet beter doen vóór je een contract tekent? Ja, zomaar een ideetje hoor, wat weet ik er ook van hè…

5] “Maar nu ik al getekend heb, kan ik er toch nog wel onderuit? Jij vindt toch wel ergens een achterdeurtje? De ‘mazen van de wet’ en zo?”

Dat is nou precies waarom ik rechten ging studeren: stommiteiten van anderen rechtzetten. Ja hoor, kom maar door met dat contract, ik kijk er wel even naar. Het leukste van jurisprudentie lezen is uiteindelijk ook gewoon dat je ontdekt hoe dom mensen kunnen zijn.

6] “Studeer jij rechten? Dan win je zeker iedere discussie omdat jij je altijd overal goed uit kunt praten!”

Dat jij je argumentatie niet op orde hebt, is niet mijn fout, vriend!

7] “Oh, dus jou moet ik te vriend houden!”

Absoluut! Bel me vooral als je “vergeet” dat je niet mag appen op de fiets. Of als je al append een openstaand kelderluik over het hoofd ziet. Of als je je afval van het balkon gooit en iemand raakt. Of als je je flesjes jus d’orange te lang in de zon hebt laten staan en ze zijn ontploft. Of als je je zetpil in het verkeerde gat hebt geduwd en vindt dat de fabrikant duidelijker had moeten zijn in de bijsluiter. Bel me, alsjeblieft! Zodat ik mijn lachspieren weer eens serieus kan trainen. En als je wilt dat ik je help, stuur ik je met liefde mijn uurtarief.

Lees ook: 5 dingen die niemand je vertelt als je rechten gaat studeren