Zuidaskantoren beïnvloeden mogelijk inhoud rechtenstudie: Vrije Universiteit stelt onderzoek in

Bedrijven op de Zuidas zouden een significante invloed hebben op de inhoud van de afstudeerrichting ‘Indirecte belastingen’ binnen de master fiscaal recht. Dat volgt uit een publicatie van nieuwsplatform Follow the Money.

De afstudeerrichting wordt onder andere op de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) aangeboden. Die stelt nu een onderzoek in naar de vraag of de academische onafhankelijkheid binnen de opleiding voldoende is gewaarborgd. ‘Indirecte belastingen’ is ook te volgen bij Maastricht University, Tilburg University en de Universiteit Leiden.

Follow the Money ontdekte dat sponsoren van genoemde universiteiten een flinke vinger in de pap hebben bij de inhoud van de opleiding en de benoeming van docenten. Het zou gaan om zes Zuidaskantoren (Baker McKenzie, Deloitte, EY, KPMG, Loyens & Loeff en PwC) en de Belastingdienst. Daarnaast zou er een database met alumni worden bijgehouden, waarmee universiteiten ervoor zouden zorgen dat afgestudeerden bij de sponsoren terechtkomen. Mocht deze database daadwerkelijk bestaan, dan is dit mogelijk in strijd met de privacywet.

Olievlek

De ophef heeft ook onderwijsminister Robbert Dijkgraaf bereikt. Hij heeft een gesprek met de betrokken universiteiten aangevraagd. Verder heeft de publicatie geleid tot onderzoek naar een tweede afstudeerrichting van de master: ook ‘Tax and Technology’ wordt onder de loep genomen.

De VU zegt in een reactie tegen universiteitsmedium Ad Valvas over de samenwerking met sponsoren: ‘Transparantie over de maatschappelijke rollen van hoogleraren en docenten en academische onafhankelijkheid zijn voor de VU daarin een absolute voorwaarde.’