Vijf rechtenstudenten gestraft na racistische uitlatingen

Vijf eerstejaars rechtenstudenten van Maastricht University zijn naar verluidt tijdelijk geschorst naar aanleiding van racistische opmerkingen in een whatsappgroep. 

Eerstejaars studenten van de bachelor European Law School ontvingen afgelopen september een uitnodiging voor een whatsappgroep. Zo’n tachtig studenten werden lid van de groep en deelden hier studiemateriaal, boekentips en berichten over het studieprogramma. De sfeer sloeg om toen een vijftal studentes in november en december verschillende malen xenofobe opmerkingen plaatste. Uiteindelijk kwamen de chats ook bij de decaan terecht.

Volgens decaan Jan Smits zijn ‘proportionele maatregelen’ genomen, zo laat hij desgevraagd weten aan het Maastrichtse universiteitsblad Observant, die hier op 19 juni jongstleden voor het eerst over berichtte. Hoewel Smits niet exact aangeeft welke maatregelen zijn genomen, gaat het volgens Observant om een schorsing van twee blokken. Definitief weggestuurd is het vijftal in ieder geval niet. Wel zijn de gestrafte studenten uit de whatsappgroep gestapt.