Verzwijgen studieschuld bij hypotheekaanvraag wordt moeilijker

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken pleit voor een schuldverklaring van DUO bij het aanvragen van een hypotheek. Daarmee moet het moeilijker worden om een eventuele studieschuld te verzwijgen bij de aankoop van een huis.

Momenteel is het voor oud-studenten nog relatief eenvoudig om een studieschuld niet te melden bij een hypotheekaanvraag. Waar andere leningen wel worden doorgegeven aan het Bureau Krediet Registratie (BKR), gebeurt dat met studieschulden niet. Hierdoor kan een foutief beeld ontstaan van maandlasten. Ook kan het nog zwaardere gevolgen hebben: verzwijgen wordt gezien als fraude.

Tegelijkertijd pleit de minister voor het verkleinen van de invloed van een studielening op de hypotheek. Zo zouden banken bij een hypotheekaanvraag moeten kijken hoeveel van de studielening inmiddels al is afgelost. Staat nog maar een klein bedrag open, dan zou de studielening niet moeten meetellen voor de hypotheekaanvraag.

Studieschuld

Door de afgeschafte basisbeurs in 2015 – sindsdien hebben studenten de mogelijkheid om een lening af te sluiten bij DUO – heeft menig student een studieschuld. Volgens DUO zijn dit er momenteel zo’n 980.000. In 2017 bedroeg de totale studieschuld van oud-studenten 11,7 miljard euro. Cijfers over 2019 zijn nog niet bekend.

Meer over het terugbetalen van je studieschuld vind je bij Nibud.