Universiteit schiet tekort in coronacrisis: ‘Gebrek aan zelfreflectie’

Beter luisteren naar studenten en docenten, meer communiceren en nu eens komen met échte oplossingen. Volgens rechtenstudent Joanne van Gool laat de Universiteit van Amsterdam (UvA), en diens rechtenfaculteit in het bijzonder, flinke steken vallen tijdens de coronacrisis.

Gecancelde tentamens, gebrekkige surveillancesoftware, onvoldoende alternatieve toetsvormen en slechte communicatie. Het zijn zomaar wat voorbeelden die Van Gool in haar opiniestuk in Het Parool noemt. “Voor een universiteit die zich trots ‘het intellectuele knooppunt’ van Nederland noemt, is er geen ander woord voor dan gênant.”

Slechte communicatie

De UvA haalde afgelopen week het nieuws toen bleek dat duizenden studenten hun tentamens niet konden maken door technische problemen: een storing in het centrale inlogsysteem, met zo’n zesduizend gedupeerden tot gevolg, waaronder veel rechtenstudenten. Dat daarna onduidelijk was wanneer de studenten hun tentamens dan wél konden maken, voelde voor Van Gool extra wrang, omdat de rechtenfaculteit in de weken naar aanloop van de tentamenweek nog zó had gehamerd op het volgen van alle regels en het eigen gedrag van studenten. “Niet naar de wc, vraag je huisgenoten geen gebruik te maken van de magnetron, zorg voor een goede lichtbron, en ga zo maar door. Volg al die regels, dan is er niets aan de hand, was de boodschap.” Dat het intranet niet werkte en ze vervolgens – in plaats van via de universiteit – in Het Parool moest lezen wat de oorzaak van de storing was, maakte de situatie er niet beter op. “Studenten moeten steeds maar hopen en wachten tot het allerlaatste moment, om dan tot de conclusie te komen dat dit niet de beste manier is. […] Boven op de stress die de coronacrisis bij heel Nederland al veroorzaakt, is dit simpelweg te veel.”

Lees ook: ‘Uni’: de duurste streamingdienst ooit

Oplossingen

Van Gool hoopt dat de rechtenfaculteit beter naar studenten en docenten gaat luisteren. “Er is bij de rechtenstudie nog niet nagedacht over een écht alternatief voor het privacyschendende en bovendien slecht werkende Proctorio. […] Dit getuigt niet alleen van een gebrek aan fantasie, maar ook van een gebrek aan zelfreflectie.” Volgens de rechtenstudent zijn oplossingen binnen handbereik. “Laat ons (opinie)artikelen schrijven, oefenen met literatuuronderzoek, presentaties geven via Zoom. […] Voor écht noodzakelijke kennistentamens kan de UvA de RAI, Ziggo Dome of Arena afhuren. […] Dat zijn slechts de suggesties van een rechtenstudent. Hét intellectuele knooppunt van Nederland kan vast met betere ideeën komen.”

Lees de gehele opinie van Van Gool hier.

Kun je extra hulp gebruiken in deze tijden? Volg dan onze online scriptiecursus of maak gebruik van onze tekstcorrectiedienst.