De Universiteit Leiden heeft bijna vierhonderd classroom scanners in diverse gebouwen uitgeschakeld nadat onrust onder personeel en studenten ontstond. De slimme camera’s meten hoeveel personen er zich in een ruimte bevinden, maar volgens universiteitsmedium Mare kunnen ze nog veel meer.
Zo kunnen de camera’s ook gebruikt worden om mensen te volgen en gedrag te analyseren. Uit het onderzoek van Mare bleek daarnaast dat de beveiliging niet op orde was, zodat van twee camera’s gegevens via Google konden worden opgevraagd. Dat de scanners zonder medeweten van studenten en medewerkers waren opgehangen, versterkte de onrust.
De Universiteitsraad schreef op maandag 6 december een brief aan het College van Bestuur, waarin de bezorgdheid werd aangekaart. De raad gaf aan het nut van de camera’s te begrijpen, maar wilde graag aanvullende maatregelen voor het gebruik ervan. Vervolgens publiceerde de universiteit op donderdag 9 december de mededeling dat de 371 scanners tot nader bericht worden uitgeschakeld. College-voorzitter Annetje Ottow: ‘We hebben vandaag een brief van de Universiteitsraad ontvangen over de ontstane onrust, en dan “niet alleen voor de feitelijke privacy, maar ook voor het gevoel van privacy”. Die zorgen van studenten en medewerkers nemen we serieus en daarom zetten we de scanners uit.’
Test Universiteit Utrecht gestopt
De classroom scanners werden in coronatijd opgehangen om de veiligheid van studenten en medewerkers te kunnen waarborgen door te controleren of er niet te veel personen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig waren. De onrust die in Leiden ontstond was voor de Universiteit Utrecht reden om te stoppen met een test waarbij tevens camera’s werden gebruikt om personen te tellen. ‘Het gaat om camera’s die beelden omzetten in tellingen en die zo aantallen registreren,’ meldt een woordvoerder van de Utrechtse universiteit. De universiteit garandeert tegenover NOS dat er bij de test geen beelden zijn opgeslagen.