Tweede Kamer wil studenten recht geven op zwangerschapsverlof

Een studie combineren met het moederschap: niet altijd even makkelijk. Weinig onderwijsinstellingen kennen bijzondere regelingen voor studenten die in verwachting zijn. Daar lijkt echter verandering in te komen nu een meerderheid van de Tweede Kamer zwangere studenten het recht op zwangerschapsverlof wil toekennen.

Door Inge Hoiting

De motie van de PvdA en SP die begin juli werd aangenomen, stelt voor om studenten een formeel recht op zwangerschapsverlof te geven. Daarnaast is het de bedoeling dat onderwijsinstellingen zwangere studenten tegemoetkomen met een aangepast studieprogramma. De Tweede Kamer hoopt zo studievertraging en uitval onder zwangere studenten te verminderen.

Dat zwangere studenten wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, lijkt te worden bevestigd door cijfers van het ministerie van Onderwijs uit 2012. In dat jaar stopte de helft van de mbo’ers voortijdig met de opleiding. Op het hbo en de universiteit was de uitval nog groter. Daar haakte zo’n tweederde van de zwangere studenten en studerende moeders af.

Dat het combineren van een studie met het moederschap wél kan, bewijst onder meer het succesverhaal van Lotte. Desondanks ervaart ook zij weinig hulp vanuit de onderwijsinstelling. Tijd moet creatief worden ingedeeld; toegang tot online colleges heeft ze niet.

Maar daar komt als het aan een meerderheid van de Kamer ligt dus binnenkort verandering in. Wel is het afwachten of het zover komt. Onderwijsminister Jet Bussemaker is namelijk niet zo happig op het invoeren van een landelijke regeling voor zwangere studenten. Volgens de minister is het aan de onderwijsinstellingen en gemeentes om dit probleem op te pakken.