Door de coronacrisis ligt het aantal studenten met een studieachterstand fors hoger dan voorgaande jaren. Er zijn nu 54.000 studenten meer met een achterstand dan in 2018. Daarbij gaat het om 11.000 universitaire studenten.
Het Interstedelijke Studentenoverleg (ISO) deed onderzoek naar de studieachterstand. Voorzitter Kees Gillesse laat aan NOS weten dat de achterstand gemiddeld elf tot veertien studiepunten bedraagt, wat doorgaans neerkomt op twee maanden. Dat voelen studenten ook in hun portemonnee: uit het onderzoek blijkt dat een studievertraging van twee maanden zo’n tweeduizend euro kost.
Lees ook: Vertraging bij afstuderen? Dan krijg je drie maanden collegegeld terug
De studieachterstand heeft verschillende redenen. Het uitvallen van lessen en niet doorgaan van stages en praktijkonderwijs worden daarbij het meest genoemd. Een andere hoofdreden is het missen van goede thuisfaciliteiten om te kunnen studeren. Dat laatste probleem speelt bij hbo-studenten vaker dan universitaire studenten.
Hoewel onderwijsinstellingen verschillende maatregelen hebben getroffen om het onderwijs in coronatijd zo goed mogelijk te organiseren, lopen zij tegen een groot praktisch probleem aan: ze moeten het openbaar vervoer zoveel mogelijk ontlasten. Dit betekent dat colleges alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur kunnen plaatsvinden. Dit is het gevolg van een afspraak met het kabinet. De Vereniging Hogescholen heeft aangegeven hierover in gesprek te blijven met het kabinet, maar verwacht voorlopig geen veranderen. ‘De coronacrisis is nog niet voorbij.’
Kun je geen onderwerp vinden voor je scriptie, loop je vast of ben je bang voor vertraging? Volg dan onze online scriptiecursus!