‘Tentamenboete’ krijgt wettelijke basis

Te laat met inschrijven voor je tentamen? Als het aan Onderwijsminister Van Engelshoven ligt, wordt het mogelijk om door betaling van maximaal twintig euro alsnog een plekje te ‘kopen’.

Momenteel werkt ze aan een wet die dat mogelijk moet maken. Verschillende rechtenfaculteiten bieden al langer de mogelijkheid om na het betalen van een boete alsnog toegang tot de tentamenzaal te verlenen, maar eigenlijk mag dat niet.

Met het wetsvoorstel moet de tentamenboete een wettelijke basis krijgen. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijken voorstander te zijn van het plan. Zo voorkomt het toch kunnen maken van tentamens bijvoorbeeld onnodige studievertraging.

De boete bedraagt maximaal twintig euro per tentamen. Hoe en wanneer de boete wordt opgelegd, is aan de universiteiten. In het wetsvoorstel worden ook nieuwe regels over andere onderwijskwesties opgenomen, waaronder over het versimpelen van pre-masters en het opnieuw uitgeven van diploma’s als oud-studenten hun naam veranderen.

Je mening geven over het wetsvoorstel? Er is een internetconsultatie geopend over dit wetsvoorstel.