Studenten starten petitie tegen online onderwijs

Door een afspraak met het kabinet, waarin is vastgelegd dat studenten zo weinig mogelijk in de spits van het openbaar vervoer reizen, zien onderwijsinstellingen zich gedwongen om het grootste deel van het onderwijs online te geven. Fysiek onderwijs wordt daardoor tijdens de coronacrisis nog lastiger. Drie studenten zijn nu een petitie gestart.

Met de petitie ‘Geef ons de ruimte’ roepen zij het kabinet op om af te stappen van het reisverbod voor studenten in de spits en vragen zij de onderwijsinstellingen om meer fysiek onderwijs te faciliteren.

Initiatiefnemers Ama Boahene, Bouke van Balen en Joshua de Roos vinden het online onderwijs een forse achteruitgang. Volgens Van Balen mist het belangrijke studie-elementen. De gesprekken bij het koffieapparaat vallen weg, discussies voeren is een stuk lastiger en het online onderwijs is minder uitdagend. ‘Als student blijf je in je comfortzone hangen en als je er even geen zin meer in hebt, zet je zo je scherm en het geluid uit,’ zegt hij tegen UvA-medium Folia.

Hoewel hij begrijpt dat ook studenten moeten inschikken in deze tijden, vindt hij het reisverbod voor studenten in spitsuren overdreven. Door zoveel mogelijk handtekeningen voor de petitie te verzamelen, hoopt het drietal op een versoepeling van het ov-spitsverbod en meer fysiek onderwijs.

Lees ook: Tienduizenden studenten lopen vertraging op door coronacrisis

Brandbrief

Niet alleen studenten roepen op tot verandering. Eerder deze maand schreven de rectoren van de Nederlandse universiteiten al een brandbrief waarin ze opriepen tot een ruimer tijdslot voor het openbaar vervoer. Studenten kunnen nu alleen reizen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur.

In de brief staat onder meer: ‘Persoonlijkheidsvorming is de basis van universitair onderwijs en we maken ons dan ook zorgen dat er een generatie studenten verloren gaat wanneer we dat cruciale fysieke contact niet spoedig kunnen laten herleven. Om fysiek contact mogelijk te maken is het essentieel dat studenten de universiteit ook kunnen bereiken. Daarom vragen we beleidsmakers om in hun planvorming over bijvoorbeeld het openbaar vervoer rekening te houden met voldoende bewegingsruimte voor onze huidige en aankomende studenten. Perk hun bewegingsruimte niet in, maar vergroot het juist.’

Lees ook: Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt online proctoring

Weet je niet hoe je aan je scriptie moet beginnen of ben je vol goede moed begonnen, maar loop je vast? Volg dan onze online scriptiecursus!