Selectieprocedures nieuwe studenten door UvA, RuG en Universiteit Leiden in strijd met wet

Sommige universiteiten selecteren studenten op een manier die in strijd is met de wet, zeggen studentenorganisaties. Het zou in ieder geval gaan om de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Dat meldt NPO Radio 1.

Komend studiejaar mogen opleidingen door de afschaffing van de centrale loting van de zogeheten numerus fixus-opleidingen zelf bepalen hoe ze selecteren . Deze afschaffing moet zorgen voor een betere inhoudelijke match tussen de student en de opleiding. Wel zijn er grenzen gesteld aan die keuzevrijheid: er moeten minstens twee soorten toelatingseisen zijn. Zo mag er niet alleen worden gekeken naar cijfers, maar moet bijvoorbeeld ook de motivatie of persoonlijkheid van studenten meewegen.

Toch gaat dat niet altijd goed. Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houden niet alle universiteiten zich aan de regels voor het nieuwe selecteren.

LSR-voorzitter Gabriël van Rosmalen: ‘Het is verplicht dat aspirant-studenten op basis van verschillende criteria worden geselecteerd. We roepen de studenten op die onterecht afgewezen zijn om zich direct bij ons te melden.’ (red: selectie@lsr.nl).

Ook het ISO is geschrokken van de praktijken. Voorzitter Jan Sinnige: ‘Universiteiten krijgen de vrijheid om het selectieproces te organiseren, maar het beleid van de Minister schept duidelijke grenzen en vereisten. Het is een kwalijke zaak dat universiteiten op deze manier de decentrale selectie misbruiken en we gaan dit zeker aankaarten bij het ministerie.’

Bij de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden is inmiddels verkeerd beleid ontdekt. Andere universiteiten worden nog onderzocht.