Rector Radboud Universiteit stapt op na uitkomen klacht seksuele intimidatie

De rector magnificus van de Radboud Universiteit in Nijmegen, Han van Krieken, is woensdag per direct opgestapt. Hij zou zich volgens dagblad De Gelderlander in 2017 ongepast hebben gedragen tegenover een vrouwelijke collega. De klacht werd gegrond verklaard, maar de universiteit bracht dit niet naar buiten.

Van Krieken zou tijdens een evenement in januari 2017 twee seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt tegen een vrouwelijke collega, die hier in 2018 een klacht over indiende. Deze klacht werd door een onafhankelijke onderzoekscommissie gegrond verklaard, waarna de vrouw in kwestie voortaan niet meer in nabijheid van de rector hoefde te werken en Van Krieken een waarschuwing kreeg.

Afgelopen week kwam Van Krieken met een verklaring over de gebeurtenissen in 2017. Daarin zegt hij onder meer: “De twee opmerkingen die ik maakte, had ik niet moeten maken. Ik betreur dit ten zeerste. Helaas kan ik dit niet meer ongedaan maken. Wel maak ik nu ook publiekelijk mijn excuses. Uiteraard ben ik mij als rector bewust van mijn voorbeeldfunctie. Mede daarom spijt mij dit voorval bijzonder. Een harde les, die mij iedere dag weer bewust maakt van het belang van mijn gedrag en woorden. Het gesprek over ongewenst gedrag moeten wij blijvend voeren, ook op onze universiteit.”

Opgestapt

Van Krieken zou op 17 oktober aanstaande met pensioen gaan tijdens het honderjarig bestaan van de universiteit. Naar aanleiding van de gebeurtenissen stapte hij echter afgelopen woensdag op. In een verklaring op de website van de universiteit schrijft hij: “Ik ben me ervan bewust dat de ontstane situatie een feestelijke viering van het 100-jarig bestaan in de weg staat. De afgelopen jaren hebben we gezamenlijk met energie en plezier kunnen bouwen aan een universiteit waar velen elke dag studeren en werken en trots op kunnen zijn. Ik dank collega’s en studenten voor de fijne samenwerking gedurende de afgelopen jaren en de steun die ik altijd heb mogen ervaren. Het maakt me verdrietig op deze manier afscheid van jullie te nemen.”

Kritiek

Het onderzoek van De Gelderlander leidt tot gemengde gevoelens, zo blijkt uit diverse lezersbrieven van het dagblad. Olga van Kampen-Drogt, onderwijsondersteuner bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit, schrijft: “Ik werk bij een van de mooiste organisaties en bij een van de beste werkgevers van de stad waar we allemaal erg ons best doen om puik werk te doen, transparant en met respect en waardering naar iedereen die deel uitmaakt van onze universiteit. Dat lukt best aardig en daar is onze rector magnificus zeker mede verantwoordelijk voor. Alleen al daarom wens ik Han van Krieken zonder meer een waardig afscheid toe… […] Ik wil het voorval uit 2017 absoluut niet bagatelliseren. Maar ik wil ook bepleiten dat het misschien ook wel menselijk is als je tijdens een receptie in bepaalde omstandigheden eens uit de bocht vliegt met een opmerking naar een collega… Uit de verklaring in onze interne communicatie blijkt dat dit indertijd hoogst serieus is behandeld. Het voorval is alleen binnen de organisatie gehouden. Ik denk dat dat ook zeer in het belang geweest kan zijn van alle betrokkenen.”