PvdA en VVD pleiten voor versnelde invoering flexstuderen

Uiterlijk in 2023 moet het voor studenten aan alle hogescholen en universiteiten mogelijk zijn om collegegeld per vak te betalen in plaats van per jaar. Daarvoor pleiten partijen VVD en PvdA. Het wordt daarmee mogelijk om meer in eigen tempo te studeren.

In Amsterdam, Utrecht en Tilburg loopt er sinds 2017 al bij verschillende hogescholen en universiteiten een pilot voor dit flexstuderen. Het experiment duurt nog tot het eind van 2023, maar de VVD en PvdA willen dat studenten al eerder het wettelijk recht krijgen om middels flexstuderen hun papiertje te halen, namelijk uiterlijk in 2023, voordat de pilot is afgelopen.

Flexstuderen

In de praktijk betekent dit dat je in plaats van het jaarlijkse collegegeld zo’n veertig euro per studiepunt gaat betalen. Volgens de regeringspartijen kan het flexstuderen een uitkomst zijn voor studenten die hun studie combineren met topsport, een baan, mantelzorg, ouderschap of een handicap.

De landelijke studentenbonden zijn verdeeld over een versnelde invoering. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) ziet het liefst dat het snelstuderen zo snel mogelijk wordt ingevoerd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil graag dat de pilot wordt verlengd voordat het studeren per studiepunt wordt verankerd in de wet. De pilot zou nu nog te kleinschalig zijn om tot een duidelijke uitkomst te komen.

Lees ook: Vertraging bij afstuderen? Dan krijg je drie maanden collegegeld terug

Moeite met schrijven of lukt het niet om aan die scriptie te beginnen? Schrijf je in voor onze online scriptiecursus!