Petitie compenseren collegegeld bijna 50.000 keer ondertekend; handtekening achterlaten kan nog

De petitie van actiegroep Compenseer Collegegeld Nu!, dat zich richt op compensatie van collegegeld vanwege de coronacrisis, is in korte tijd al bijna vijftigduizend keer ondertekend. Er zijn nog een paar duizend handtekeningen nodig.

Doel van de petitie is ervoor te zorgen dat studenten compensatie krijgen voor het betaalde lesgeld van het huidige collegejaar. De petitie wil drie zaken bewerkstelligen:

  1. Compenseer met terugwerkende kracht al het collegegeld en lesgeld dat in 2020-2021 is betaald door alle studenten in Nederland, dat betekent mbo, hbo en wo. In de vorm van een gratis collegejaar, het schrappen van studieschuld of als compensatie.
  2. Compensatie moet afkomstig zijn van de Rijksoverheid, niet van de onderwijsinstelling. Het moet tevens niet van het onderwijsbudget af gaan.
  3. Studenten die in 2020-2021 afstuderen moeten ook gecompenseerd worden – ook wanneer zij hun studiejaar met succes hebben voltooid. Dit geldt voor studenten op alle opleidingsniveaus die een studie afronden.

“Sinds de komst van de coronacrisis en de maatregelen in maart 2020 moet het onderwijs plotseling (deels) online worden vormgegeven. De eerste maanden verliep dit niet altijd goed […]. Dit leidt tot studieachterstanden en studievertraging,” aldus de actiegroep. In de toelichting op de petitie wordt aangestipt hoe veel studenten hun werk en inkomsten zagen wegvallen en hoe steunpakketten te harde eisen hadden of te laat kwamen. Ook wordt stilgestaan bij de stress die bijvoorbeeld online tentamensoftware onder studenten veroorzaakt.

Lees ook: Tentamens met proctoring afleggen vooral ‘ongemakkelijk’

“De afgelopen weken is pijnlijk duidelijk geworden hoe het ervoor staat met de mentale gezondheid van jongeren. Eenzaamheid, concentratieproblemen, motivatieproblemen, stress, depressies, burn-outs en algehele ongelukkigheid zijn aan de orde van de dag,” vervolgt de petitietekst. “De minister noemt de halvering van het collegegeld voor het volgende collegejaar een adempauze, maar anderhalf jaar aan financiële stress en wisselvallig tot gebrekkig onderwijs wordt niet goed gemaakt met een half jaar ‘gratis’ studeren. Het biedt geen oplossingen voor de eerstejaars die in dit jaar zijn uitgevallen en daardoor een heel jaar over moeten doen, niet voor laatstejaars die volgend jaar niet verder studeren en niet voor de student die zijn bijbaan is kwijtgeraakt.”

De petitie nog niet ondertekend? Dat kan hier. Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger voor bijvoorbeeld flyerwerk of het helpen organiseren van acties.

De petitie is een initiatief van Compenseer Collegegeld NU!, dat wordt ondersteund door acht studentenbonden: Groninger Studentenbond (GSB), Studentenvakbond AKKU, ASVA studentenunie, SRVU Studentenbond, Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ), Student Alliance Wageningen (SAW), de Utrechtse studentenbond VIDIUS en de Maastricht Student Union (MSU).