De Hogeschool Utrecht deed eerder deze maand een oproep richting haar medewerkers om WhatsApp in te ruilen voor Signal. De Universiteit Leiden plaatste in februari al een soortgelijke boodschap op haar website. Ook op de Avans worden gesprekken gevoerd om WhatsApp te vervangen.
Fontys Hogescholen gaat al een stapje verder: daar wordt momenteel gewerkt aan een beleidsadvies om alle medewerkers te laten overstappen van WhatsApp naar Signal. Concrete aanleiding voor de oproepen is het gewijzigde beleid van Meta, waar Instagram, Facebook en WhatsApp onder vallen. Daarmee zal Meta voortaan geen gebruik meer maken van externe factcheckers, aldus Mark Zuckerberg in een videoboodschap eerder dit jaar. Nepnieuws en haatdragende taal krijgen daardoor vrijer spel op de genoemde platforms.
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSvB) vindt aandacht voor de privacy van studenten belangrijk. ‘Onze lokale bonden willen over naar Signal of andere opensource software,’ meldde LSvB-voorzitter Abdelkader Karbache begin maart nog tijdens de algemene ledenvergadering.
Privacy en gegevensbescherming
Signal is een veiliger alternatief voor WhatsApp. Gegevens van gebruikers blijven privé, terwijl dat bij WhatsApp geenszins gegarandeerd is. Daarnaast is Signal een non-profit, terwijl Meta commerciële belangen heeft. Voor Meta is daarom het verzamelen van gebruikersdata daarom erg belangrijk.
Benieuwd naar de verschillen tussen WhatsApp en Signal? Lees dat dit artikel van Frankwatching: Van WhatsApp naar Signal: waarom stapt Nederland massaal over?