‘Online onderwijs werkt kansongelijkheid in de hand’

Met de leus “Wij willen naar school” werd er vandaag door studenten gedemonstreerd op het Museumplein in Amsterdam. Ze willen graag meer fysiek onderwijs.

‘Ik voel me helemaal niet betrokken bij mijn studie […], ook vind ik het lastig om me goed te concentreren en motiveren,’ zegt een van de circa honderd deelnemende studenten tegen NOS.

De protestactie verliep rustig. Er werden mondkapjes gedragen, de anderhalve meter werd in acht genomen en er waren stewards aanwezig. Naast de actie in Amsterdam gingen online de hashtags #wijwillennaarschool en #ikwilnaarschool rond.

Minister Van Engelshoven liet nog vóór de start van het protest in een reactie weten de wens van de studenten te begrijpen en in gesprek te zijn over meer plekken waar studenten voor fysieke colleges terecht zouden kunnen. Maar dat duurt lang, terwijl het volgens de studentenvakbonden niet zo lastig zou moeten zijn. ‘Er staan theaters, buurthuizen, poppodia en congreszalen leeg. Daar kan les worden gegeven,’ zegt betoger Maarten van Dorp, voorzitter van ASVA studentenunie, tegen Het Parool. Zo hebben universiteiten in Amsterdam eerder weleens colleges verzorgd in Carré en het DeLaMar Theater. ‘Het kan dus wel.’

Bied perspectief

Volgens de studentenbonden hebben de online colleges (momenteel goed voor zeventig procent van het onderwijs) verschillende gevolgen. Zo is het wekenlang naar een schermpje staren slecht voor de mentale gezondheid. Ook werkt het huidige online onderwijs kansongelijkheid in de hand. Niet iedereen heeft goede voorzieningen om de colleges te kunnen volgen.

De studentenvakbonden snappen dat de coronamaatregelen nodig zijn, maar vragen wel om actie. ‘Als je jongeren en studenten meer beperkingen wil opleggen, moet je ze ook perspectief bieden,’ zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), tegen De Volkskrant. ‘Zeggen hoe de dingen wél kunnen, ze de ruimte geven. Als elke persconferentie alleen maar gaat over wat er niet mag, raak je het draagvlak kwijt.’ Volgens Muns is het goed mogelijk om ook in coronatijd de werkcolleges fysiek te laten plaatsvinden. En dat is belangrijk: ‘Daar neem je samen de stof door en discussieer je met elkaar. Het is een fundamenteel deel van het onderwijs om elkaar en de leerkracht in de ogen te kunnen kijken.’

Woensdag werd in Amsterdam door D66-gemeenteraadslid Ilana Rooderkerk al een voorstel ingediend om te onderzoeken of openbare gebouwen en leegstaande kantoren in gebruik kunnen worden genomen door studenten die om diverse redenen niet goed thuis kunnen studeren. Burgemeester Halsema heeft toegezegd daarmee aan de slag te gaan.

Lees ook: Haperende anti-fraudesoftware heeft grote gevolgen voor rechtenstudenten