Net-afgestudeerden in zwaar weer door coronavirus

Het is voor net-afgestudeerde rechtenstudenten momenteel lastig om een baan te vinden. Er zijn door het coronavirus veel minder vacatures beschikbaar dan normaal, meldt juridisch nieuwsmedium Advocatie.

Veel vacatures worden on hold gezet. Ook studenten die met hun afstudeertraject bezig zijn, ondervinden extra’s hobbels.

Keerzijde

Tegelijkertijd worden studenten en onderwijsinstellingen door de huidige omstandigheden ook creatiever. Scriptieverdedigingen verlopen digitaal, stages worden online afgerond en wie niet wil blijven wachten op nieuwe vacatures, begint gewoon een eigen juridisch adviesbureau. Dat laatste deed de door Advocatie geïnterviewde Adi Vranac. De 26-jarige student uit Breda bevindt zich in de laatste fase van zijn master aan Tilburg University, maar startte onlangs AVRA Legal op. ‘Hoewel ik voor mijzelf ben begonnen vanwege de praktijkervaring geeft het me nu rust: als ik na mijn studie geen stageplek vind, dan heb ik mijn eigen onderneming en probeer ik het begin volgend jaar gewoon weer.’

Halverwege april werd al duidelijk dat advocatenkantoren meer op de kosten gaan letten. En niet alleen in Nederland is de vacaturestop voelbaar, ook in Engeland ondervinden rechtenstudenten problemen met het regelen van sollicitatiegesprekken, blijkt uit een artikel van The Guardian.

Kentering?

Toch lijkt er licht aan het eind van de tunnel; het kabinet lijkt de teugels langzaamaan te laten vieren. Zo mogen kappers vanaf 11 mei weer aan de slag, loopt het openbaar vervoer per 1 juni weer volgens de normale dienstregeling (wel zijn mondkapjes verplicht) en mogen horeca, musea en bioscopen vanaf dan de deuren ook weer openen. Vanaf 1 juli worden bijeenkomsten tot honderd personen weer toegestaan. Sauna’s, seksclubs en sportscholen kunnen per 1 september weer open.

Lees ook: GroenLinks: gevolgen coronaboete buiten proportie