Mogelijk einde aan online tentamens door studiefraude

Fraude plegen? Dan worden al je online tentamenuitslagen ongeldig verklaard. Het overkwam twee rechtenstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen vorige maand, nadat ze bij vijf verschillende tentamens betrapt waren op fraude.

De fraude werd gepleegd via een Facebookchat. Het ging om tentamens die afgelopen collegejaar in het laatste blok werden afgenomen.

Het is niet de enige zaak die de Examencommissie in Groningen voor de kiezen kreeg. Er kwamen over vorig collegejaar zestig fraudemeldingen binnen, waarvan het merendeel betrekking had op de laatste tentamenperiode. Inmiddels is bij zo’n vijftig gevallen inderdaad fraude vastgelegd, meldt Ukrant.

Einde online tentamens?

Als gevolg van de vele fraudegevallen riep de rechtenfaculteit haar studenten onlangs in een mail op om de tentamens op eerlijke wijze en zonder overleg te maken. ‘Iemand die in de huidige omstandigheden fraudeert handelt oneerlijk […]. Hij maakt misbruik van de coronacrisis en zadelt zijn medestudenten op met het risico dat een einde wordt gemaakt aan de mogelijkheid van online tentamens,’ is te lezen in de mail. ‘Dit laatste kan ertoe leiden dat voor sommige vakken pas weer dan tentamens kunnen worden afgelegd als ze veilig op de traditionele manier kunnen worden afgenomen.’

Dit zou een uitstel voor onbepaalde tijd kunnen betekenen, omdat er de komende periode sowieso geen fysieke tentamens zijn. Een andere optie is het gebruik van de omstreden proctoring tijdens online tentamens, maar examencommissievoorzitter Frank Verstijlen verklaart aan Ukrant dat ‘het niet iets is waar we dol op zijn’.

Lees ook: Online onderwijs werkt kansongelijkheid in de hand’

Dag cum laude

Naast het ongeldig verklaren van de online tentamens mogen de twee grootfraudeurs dit collegejaar geen online toetsen meer doen. Verder geldt voor alle gevallen waarin studenten werden betrapt op fraude, dat zij niet meer cum laude kunnen afstuderen.

Lees ook: Frauduleuze rechtenstudent (25) betrapt door taalfouten