Meer avondcolleges door NS

Universiteiten en hogescholen blijken bereid om collegetijden aan te passen, zodat studenten buiten de spits reizen. NS-topman Roger van Boxtel pleit hiervoor, om zo de drukte in de spits te verminderen.

In Utrecht wordt momenteel al aan de roosters gesleuteld. De hogeschool aldaar gaat studenten lesgeven tot 19.00 uur en ook de roosters van eerstejaars studenten worden onder de loep genomen.

De medewerking van onderwijsinstellingen zouden duizenden vrije zitplaatsen in de spits betekenen. Momenteel zijn er in heel Nederland 650.000 studenten met een studentenreisproduct, volgend jaar komen daar nog eens 90.000 mbo’ers bij. Tijdens de spitsuren vormen zij ruim een derde van het aantal treinreizigers, zo meldt Metro.

Omkoping met koffie
Naast Utrecht spreekt Van Boxtel ook met de universiteiten van de drukke knooppunten Nijmegen en Leiden, ook Amsterdam wordt nog aangedaan.”Het gaat vooral om de drukste knooppunten, maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd te flexibiliseren. Dat gaat echt helpen bij de volle treinen.” De nieuwe lesroosters zullen met ingang van collegejaar 2016/2017 worden doorgevoerd, volgens het AD.

Naast het aanpassen van de roosters wordt ook gedacht aan speciale studentenacties die hen moeten ‘omkopen’ om buiten de spits te reizen, zoals gratis koffie of reizen met extra korting. Toch is het maar zeer de vraag of dat helpt, nu studenten vaak ’s avonds werken en hun inkomsten hard nodig hebben door de afschaffing van de basisbeurs.

UPDATE VRIJDAG 4 MAART:

Inmiddels is er een petitie gestart tegen het voornemen om colleges naar de avonduren te verplaatsen. Deze kun je hier tekenen. Ook wordt ter protest opgeroepen om volgende week dinsdag massaal in de ochtendspits de trein te pakken. Meer over dit “NK treinreizen tijdens de spits” lees je hier.

Hieronder vind je een selectie van artikelen over de kwestie en de meningen van hogescholen en universiteiten voor zover bekend.

Universiteit Utrecht:Student uit de spits? Ook UU denkt mee met NS
Hogeschool Utrecht:Hogeschool Utrecht haalt studenten uit de spits
Universiteit Nijmegen:Nijmeegse student blijft lekker spitstreinen
Universiteit Rotterdam:EUR wil nadenken over roosters om NS te helpen
Universiteit Groningen:NS-topman krijgt zijn zin: student uit de spits
Universiteit Tilburg:TiU doet niet mee aan experiment NS
Universiteit & Hogeschool van Amsterdam:UvA en HvA staan niet te springen om op vraag NS roosters te spreiden