Maatregelen voor studenten vanwege coronacrisis

Eerstejaarsstudenten krijgen uitstel van het bindend studieadvies en studenten mogen extra lenen bij DUO als ze financieel in de knel komen. Dat zijn twee van de afspraken die volgen uit overleg van het kabinet met studentenbonden, hogescholen en universiteiten vanwege de coronacrisis.

Met de sluiting van onderwijsinstellingen komen onder meer het volgen van colleges en maken van tentamens in gedrang. Eerstejaars studenten kunnen hierdoor mogelijk niet aan de benodigde studiepunten komen. Het bindend studieadvies wordt daarom opgeschort naar het tweede studiejaar. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, is nog niet geheel duidelijk.

Studenten die al maximaal lenen bij DUO, kunnen een extra lening aanvragen als ze door de coronacrisis inkomsten mislopen en hierdoor financieel in de knel komen. DUO beoordeelt per geval of studenten hiervoor in aanmerking komen. ‘DUO betracht maximale coulance t.a.v. studenten die met financiĆ«le tegenslagen kampen door de coronamaatregelen,’ zo is te lezen in subparagraaf 2.7 van de brief van onderwijsminister Engelshoven over de afspraken.

Ten slotte geldt voor nieuwe studenten dat de aanmelddatum voor hun studie is verschoven naar 1 juni. Normaal gesproken is dat 1 mei. Dit geeft ruimte aan studenten die zich door het coronavirus niet op tijd konden aanmelden.