Tentamens die worden afgekeurd door gebrekkige anti-‘spieksoftware’, zelfs een streep door je diploma. Diverse rechtenstudenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werden eerder deze maand geconfronteerd met de negatieve gevolgen van het afnemen van tentamens op afstand.
In juli maakten tientallen studenten een online tentamen waarbij de antifraudesoftware ProctorExam werd gebruikt. Door technische mankementen bleken de gegevens waarmee gecontroleerd kon worden of studenten wel of niet fraudeerden, niet te zijn opgeslagen. Daardoor kon de faculteit fraude niet uitsluiten. De 99 gemaakte tentamens werden ongeldig verklaard. Voor zeker vijftien rechtenstudenten had dit als gevolg dat ze hun papiertje onverwachts toch nog niet hadden gehaald.
De faculteit betreurt de gang van zaken, maar kon naar eigen zeggen niet anders. De examencommissie zegt daarnaast in een verklaring: “Het niet kunnen beoordelen van de rechtsgeldigheid van het tentamen behoeft niet aan een storing te liggen, die was ook geregeld gelegen in het niet goed inloggen door studenten, of verkeerde handelingen door studenten en door laptops, camera’s of wifi-verbindingen die onvoldoende functioneerden.”
Studievoortgang
Hoewel het besluit volgens de faculteit geen gevolg hoeft te hebben voor de studievoortgang – studenten konden deze maand gewoon aan hun masteropleiding beginnen – hebben meerdere studenten inmiddels een juridische procedure aangespannen. Zij vinden het met name oneerlijk dat alle gevolgen van de technische problemen nu op hun bordje komen. Bestuurs- en strafrechtadvocaat Liz Huigsloot, die een aantal studenten bijstaat, laat aan het AD weten dat ze verwacht dat de ongeldigheidsverklaring van het tentamen juridisch geen stand houdt.
Lees ook: Frauduleuze rechtenstudent (25) betrapt door taalfouten