Medewerkers en de twee vice-decanen van de rechtenfaculteit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn niet blij met de recente aanstelling van hun nieuwe interim-decaan Michiel Kompier. Volgens hen is de aanstelling niet rechtsgeldig, omdat Kompier werd benoemd zonder overleg van het college van bestuur met de betreffende vice-decanen. Daarmee zijn de procedures niet gevolgd.
Het gebrek aan overleg zou afbreuk doen aan het autonome karakter van de rechtenfaculteit, die sowieso al in zwaar weer verkeerd door aankomende ingrijpende bezuinigingen. Om die reden stapte voormalig decaan Roel Schutgens per 1 maart vervroegd op. Schutgens zei hierover: “Omdat ik tot 1 juni decaan zou zijn, is de tijd te kort om nog de stappen te zetten die nodig zijn en vind ik het beter nu ruimte te maken voor iemand die verder kan gaan werken aan de complexe opgaven waar de faculteit nu voor staat.”
Benoeming niet erkend
Medewerkers aan de rechtenfaculteit weigeren elke vorm van samenwerking met Kompier, zo is te lezen in de Gelderlander. “Er wordt gewoon iemand gedropt in de faculteit.” Kompier, die eerder interim-decaan van de managementfaculteit was, zou daarnaast in die functie niet goed hebben gefunctioneerd.
Zijn benoeming werd daarom tijdens de Facultaire Gezamenlijke Vergadering van de rechtenfaculteit op 3 maart jongstleden ongeldig verklaard. “In ons faculteitsreglement staat heel duidelijk dat het faculteitsbestuur bij het wegvallen van de decaan de vice-decaan als interim-decaan benoemt,” zei vicevoorzitter Tom Salemink tijdens de betreffende vergadering. “De hele gedachte is dat we een regeling hebben die bij het wegvallen van de decaan voor continuïteit zorgt.”
Ondanks de geluiden vanuit de rechtenfaculteit blijft het college van bestuur achter diens beslissing staan. Tot op heden is Kompier nog interim-decaan van de rechtenfaculteit.