Gaan universiteiten straks nog strenger controleren?

Als het aan rector magnificus Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht ligt, moeten universiteiten slechte studenten straks sneller weg kunnen sturen. Volgens Van der Zwaan lopen er op de universiteit te veel studenten rond die niet geschikt zijn voor het WO.

Door Deborah van Spelde

De huidige regeling wordt door veel mensen al als vrij streng gezien. Zo dien je aan het einde van je eerste jaar je BSA te hebben gehaald. Bij de meeste universiteiten ligt het BSA rond de 45 van de 60 studiepunten. Ook zijn er een aantal studies waar selectie is toegestaan, bijvoorbeeld bij geneeskunde.

Toch dient de regeling volgens Van der Zwaan nog strenger te worden. Zo’n 25 procent van de studenten aan de universiteit stopt met zijn of haar studie. Van der Zwaan geeft aan dat er op dit moment veel studenten op de universiteit zitten, die eigenlijk geschikter zijn voor het hbo. Om deze reden is Van der Zwaan voorstander van een selectie. Zo wil hij zorgen dat studenten op de juiste opleiding terecht komen.

Naar aanleiding van de uitspraken van Van der Zwaan zijn er voor- en tegenstanders. Zo vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSV) dat selectie voor een afschrikwekkende werking kan zorgen bij studenten met bijvoorbeeld een migratieachtergrond of waarvan de ouders niet hebben gestudeerd. De vereniging van universiteiten (VSNU) kan zich juist weer vinden in de uitspraken van Van der Zwaan. VSNU is van mening dat universiteiten juist de vrijheid moeten hebben om studenten te selecteren, omdat dat in het belang van de opleiding en in het belang van de student zou zijn.