Proef flexstuderen in Amsterdam, Tilburg & Utrecht

De Universiteit van Amsterdam (UvA), Tilburg University (TiU) en de Hogeschool Utrecht (HU) beginnen volgend jaar met de Pilot flexstuderen. Studenten betalen in Amsterdam en Utrecht dan per vak, in Tilburg gaat het om een beperkt vakkenpakket.

Het initiatief komt van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), VVD en PvdA. Aanleiding voor de pilot is de afschaffing van het deeltijd studeren en de invoering van het leenstelstel. De proef loopt voor de duur van twee jaar.

Tilburg
In Tilburg gaat het om een selecte groep die in aanmerking komt voor het flexstuderen: topsporters, ondernemers en mantelzorgers mogen een vakkenpakket kiezen waarmee ze tussen de 30 en 42 ECTS moeten halen. Ze betalen daarvoor tussen de 1.152 en 1.615 euro. Studenten die een bestuursjaar doen, stage lopen of andere nevenactiviteiten hebben, kunnen (nog) niet deelnemen aan de pilot.

Amsterdam
Aan de Universiteit van Amsterdam is dit wél mogelijk, al kunnen rechtenstudenten zich hier momenteel niet inschrijven. Maximaal vierhonderd UvA-studenten kunnen deelnemen. Het collegegeld wordt bepaald aan de hand van het aantal studiepunten per vaak, plus een opslag van vijftien procent. Per studiepunt betaalt de student 38,45 euro. Er geldt een minimum-collegegeldtarief van zes studiepunten, goed voor 230,70 euro. De inschrijving start 8 mei. Vanaf 2018 staat de pilot open voor duizend nieuwe inschrijvingen, in dat studiejaar volgen ook meer opleidingen. Hopelijk ook rechten.

Hogeschool Utrecht
Ook bij de Hogeschool Utrecht hebben rechtenstudenten nog even pech. Zij kunnen zich tevens pas in het collegejaar 2018/2019 aanmelden voor de pilot. Komend collegejaar gaat de proef van start met veertig voltijdstudenten van start. Zij moeten de propedeuse hebben behaald of in ieder geval een positief bindend studieadvies op zak hebben. Deelnemers moeten minimaal vijftien van de zestig studiepunten behalen en rekenen net als bij de UvA per studiepunt af.

Voor rechtenstudenten is het dus grotendeels nog even wachten, maar de ontwikkelingen zijn in ieder geval in volle gang!