Europees diploma komt steeds dichterbij

Begin juli heeft de Europese Commissie zeventien ‘Europese universiteiten’ geselecteerd. Het gaat om verbonden van universiteiten die de kwaliteit van het Europees hoger onderwijs moeten verbeteren. 

De zeventien allianties bestaan in totaal uit 114 hoger onderwijsinstellingen uit 24 lidstaten. Voor Nederland zijn de Universiteit Utrecht (UU), Universiteit Twente (UT), Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Maastricht (UM) geselecteerd. Zij zitten elk in een andere groep. Elke alliantie krijgt vijf miljoen euro om in de komende drie jaar hun plannen uit te werken, zoals het ontwikkelen van gezamenlijke curricula.

Zo is de Universiteit Maastricht coördinator van de YUFE-alliantie, waarin acht jonge universiteiten uit Nederland, Spanje, België, Duitsland, Cyprus, Finland, Engeland en Italië plaatsnemen. De studenten van deze universiteiten mogen hun eigen studie samenstellen, waarbij ze vakken kunnen volgen van hun eigen universiteit, maar ook kunnen kiezen uit het vakaanbod van de andere zeven onderwijsinstellingen. Daarvoor wordt een speciale YUFE-studentenpas ontwikkeld. ‘We willen toe naar een systeem waarin […] iedereen toegang heeft tot Europees onderwijs via de YUFE,’ vertelt UM-beleidsadviseur Internationalisering Jan Hupkens aan Scienceguide.

Europees netwerk

Het initiatief voor de ‘Europese universiteiten’ komt van de Franse president Emmanuel Macron. Hij stelde in 2017 een memo op voor de EU-lidstaten met daarin een roep om netwerken van Europese universiteiten op te bouwen. De Tweede Kamer zag aanvankelijk niets in het plan, al waren er wel positieve geluiden over het bevorderen van internationale samenwerking. Toch bleken Nederlandse onderwijsinstellingen wel enthousiast, wat resulteerde in de deelname van de vier universiteiten aan het plan.