Doorstromen van hbo naar universiteit vanaf 2018 beter geregeld

Heb je je hbo-diploma op zak en wil je graag een master volgen aan universiteit? Dat is zo makkelijk nog niet. Als doorstromende hbo’er heb je namelijk vaak geen recht op studiefinanciering of studentenhuisvesting. Om doorstuderen weer aantrekkelijker te maken, komt daar vanaf september 2018 verandering in.

Door Inge Hoiting

Afgestudeerde hbo’ers moeten vaak eerst een voorbereidend schakeltraject volgen voordat ze aan een universitaire master kunnen beginnen. Universiteiten zijn wettelijk verplicht om deze schakelprogramma’s aan te bieden, maar zijn vrij om schakelstudenten contractonderwijs aan te bieden. Sta je ingeschreven als contractstudent, dan heb je in tegenstelling tot de reguliere bachelorstudent geen recht op studiefinanciering of studentenhuisvesting. Ook mag je niet lenen bij DUO. Vorig studiejaar stond een derde van de schakelstudenten ingeschreven als contractstudent.

Voor 2010 was de positie van schakelstudenten gunstiger geregeld. Sindsdien is het aantal hbo’ers dat doorstroomt naar de universiteit met maar liefst 30% gedaald, zo blijkt uit rapport van onderzoeksbureau ResearchNed. Om daar verandering in te brengen heeft onderwijsminister Jet Bussemaker nieuwe afspraken gemaakt met de universiteiten over de wijze van inschrijven.

Vanaf 2018 worden alle schakelstudenten ingeschreven als bachelorstudent. Als gevolg daarvan heb je als schakelstudent weer recht op een beurs, een OV-studentenkaart en een lening voor zover je die nog niet verbruikt hebt. Ook kan je dan weer intrek nemen in studentenhuisvesting. Met het creëren van een gelijke rechtspositie hoopt Bussemaker de laatste hobbel weg te nemen in de keuze voor het doorstromen naar de universiteit.

Omdat de universiteiten hun administratie nog moeten aanpassen duurt het nog even voordat schakelstudenten van de nieuwe afspraken profiteren. De universiteiten willen namelijk voorkomen dat gegevens over de snelheid van in- en uitstroom van bachelorstudenten door elkaar raken.