Docent Universiteit Utrecht op non-actief na uitspraak ‘Volkert’

Een docent Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht is op non-actief gesteld na een uitspraak op Facebook. Onder een post over de verkiezingswinst van Thierry Baudet schreef hij ‘Volkert, waar ben je?’.

Daarbij doelde hij op Volkert van der G., die in mei 2002 politicus Pim Fortuyn vermoordde. De universiteit in Utrecht kreeg tientallen klachten binnen over de reactie. Vooruitlopend op een gesprek met de docent besloot het bestuur van de universiteit hem vrijdag op non-actief te stellen.

De docent betuigde na het voorval spijt op zijn Facebookprofiel, waarop tientallen reacties en bedreigingen volgden. Zijn profiel is inmiddels offline gehaald.

Strafbaar?

Hoewel ‘smakeloos’, is de uitspraak van de docent volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet strafbaar. De opmerking is geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. Advocaat en hoogleraar Geert-Jan Knoops denkt daar anders over: ‘Als er aangifte van wordt gedaan, is er wel een strafrechtelijke basis om dit potentieel als aanzetten tot geweld te kunnen beschouwen,’ laat hij weten aan dezelfde krant.

De familie Fortuyn kondigde eerder deze week aan mogelijk juridische stappen te nemen naar aanleiding van de opmerking. Of dit wordt doorgezet, is nog onduidelijk.