Dit zijn de 10 duurste rechtenfaculteiten

Boeken, huur, boodschappen, collegegeld; de gemiddelde Nederlandse rechtenstudent is er maandelijks zo’n 1.220 euro kwijt om te kunnen wonen, studeren en leven. Hoewel dat een studieschuld van gemiddeld 13.700 euro oplevert, verbleken deze cijfers bij de bedragen die je neertelt om ’s werelds duurste rechtenopleidingen te kunnen volgen.

Deze opleidingen vind je – wellicht niet geheel verrassend – in Amerika. Wil je een van de rechtenopleidingen aan een van de tien duurste Amerikaanse law schools volgen, dan ben je gemiddeld 67.275 euro dollar kwijt. Per jaar. Toch een heel ander bedrag dan je in Nederland betaalt.

Op plek tien in de ranglijst vind je daar gelijk de enige public school uit de lijst: University of Virginia met een jaarlijks collegegeld van 66.200 dollar. De rest zijn private instellingen, waarvan Columbia University in New York de kroon spant: wil je op deze rechtenfaculteit rondlopen, dan betaal je jaarlijks 72.465 dollar.

Bron: U.S. News

Waar voor je geld?

Overigens zegt prijs nog niet altijd iets over kwaliteit. Hoewel Harvard in 2020 de beste rechtenfaculteit ter wereld heeft en op de zevende plek staat in bovenstaande lijst, wordt plek twee bezet door de University of Oxford (jaarlijks prijskaartje: 24.760 pond), op de voet gevolgd de University of Cambridge (28.448 pond) en Yale (53.430 dollar). Columbia University, waar je dus de meeste duiten neer moeten tellen voor die meestertitel, staat op plaats acht.

Bron: Top Universities

Lees ook: Beste Nederlandse rechtenfaculteit staat in Leiden