Deze negen verenigingen werden geschorst of raakten subsidies kwijt

‘Van groepensex tot kinderlokken, bij welk schandaal raak jij betrokken?’ en ‘De wil van een vrouw doet er #nietoo’; het Eindhovens Studenten Corps (ESC) krijgt van de Technische Universiteit Eindhoven voorlopig geen subsidie na een misplaatst carnavalsthema door dispuut Aleph. 

Mensen konden zich eind vorige maand op Facebook aanmelden voor het carnavalsevenement op 9 februari. Ook had het dispuut posters gemaakt (zie hieronder). Het evenement is inmiddels van Facebook verwijderd.

ESC liet weten bijzonder ontstemd te zijn over het gekozen thema en stelde dat dispuut Aleph over de schreef is gegaan. Het dispuut werd per direct geschorst en het Rechtsprekend College van de vereniging is gevraagd de kwestie zo snel mogelijk te behandelen en uitspraak te doen. In de verklaring heeft ESC aangegeven te begrijpen dat  het College van Bestuur van de universiteit heeft besloten om de subsidie aan het Eindhovens Studenten Corps te stoppen.

Andere verenigingen

ESC sluit daarmee aan bij een inmiddels aardig lange lijst van (leden van) verenigingen die een stevige waarschuwing kregen, onder controle kwamen te staan, (tijdelijk) subsidie en bestuursbeurzen verloren en/of werden geschorst. Een greep uit de incidenten:

Aegir

September 2014 was geen goede maand voor Aegir, de roeivereniging van de Groningse studentenvereniging Vindicat (zie verder in artikel): de vereniging kwam onder vuur te liggen na publicatie van een seksistische column in het verenigingsblad, waarin een ‘slet-van-de-zomer-bokaal‘ werd uitgereikt. De twee verachtwoordelijke leden werden geschorst, net als Aegir zelf.

Albertus Magnus

Tijdens een ontgroening van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus in april 2010 werd een destijds 21-jarige student in Sinterklaaspak in brand gestoken. Hierbij liep hij op zijn rug tweede- en derdegraads brandwonden op. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, zijn ouders deden aangifte van zware mishandeling. Het betrokken dispuut van Albertus Magnus werd door de vereniging voor een jaar geschorst, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook werd het dispuut voor een periode van vijf jaar onder strenge controle gesteld.

Minerva

Het Leidse studentencorps Minerva ontzegde in november 2015 verschillende leden de toegang tot de sociëteit toen bleek dat een studentenkamer van een eerstejaars in een van de Minerva-huizen was verbouwd tot een ruimte met nazi-elementen. Er waren onder andere prikkeldraad en een geïmproviseerd hakenkruis aanwezig. Ook was een treinspoor geschilderd en stond op een muur ‘Arbeit macht frei’ gekladderd.

Quintus

De Leidse studentenvereniging Quintus trok in mei 2017 haar handen af van verschilende leden die de opdracht gaven om een regenboogzebrapad in het stadscentrum over te schilderen. In oktober 2016 dook een filmpje op waarin te zien is hoe de vijf studenten tijdens een ontgroeningsopdracht het zebrapad overschilderden. Een van hen trok daarbij zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet. De vijf werden aangeklaagd voor vernieling en discriminatie, zo meldde destijds Omroep West.

RSC/RVSV

De Erasmus Universiteit besloot afgelopen januari per direct de subsidie en bestuursbeurzen van studentenvereniging RSC/RVSV op te schorten door misstanden tijdens de ontgroening. Ook is de vereniging voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden. Het besluit werd genomen nadat rector magnificus Huib Pols undercoverbeelden bekeek van BNNVARA-programma Rambam. Daaruit bleken verschillende vormen van grensoverschrijdend (fysiek) gedrag. Zo werd tijdens de introperiode bij de mannelijke tak van de vereniging een student met een hoofdwond afgevoerd met een ambulance.

Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging

De Universiteit Utrecht heeft afgelopen januari de financiering van de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) opgeschort. Tijdens het introductiekamp voor eerstejaars werden seksistische liedjes gezongen. Hierin werden vrouwen onder andere ‘veldwerksletten’ en ‘kuthoeren’ genoemd. Toen ouders van een eerstejaars student de liedjesbundel onder ogen kregen, dienden ze een klacht in. Zolang het onderzoek loopt, krijgt de UAV geen bestuursbeurzen meer van de universiteit.

UVSV

Studentenvereniging UVSV moet het sinds december 2017 zonder subsidies en bestuursbeurzen van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht doen naar aanleiding van incidenten tijdens de introductieperiode die – net als bij RSC/RVSV – werden gefilmd door tv-programma Rambam. Rambam liet iemand undercover meelopen tijdens de kennismakingstijd. Het UVSV-bestuur is voorlopig ook niet welkom bij academische plechtigheden.

Veritas

In september 2016 riep de Universiteit Utrecht studentenvereniging Veritas op het matje wegens ‘Guantanamo Bay-achtige praktijken‘ tijdens de ontgroeningsperiode. Het bleef bij een stevig gesprek – de tweede in een maand tijd – maar de vereniging blijft onder controle staat. ‘Er mag nu echt niets nieuws boven tafel komen, anders heeft de vereniging een groot probleem,’ meldde een woordvoerder van de universiteit destijds. In 2002 werden subsidies al eens voor een jaar opgeschort. Toen waren er onder meer meldingen over eerstejaars die poep in hun haar kregen gesmeerd.

Vindicat

Deze Groningse studentenvereniging kwam de afgelopen jaren verschillende malen in het nieuws. In september 2016 werden dertien mannelijke leden geschorst naar aan leiding van de publicatie van een bangalijst, waarop de namen van ruim twintig eerstejaars studentes stonden, inclusief telefoonnummer en foto, met een ‘beoordeling’ tussen de één en vijf sterren.

In september 2017 hadden verschillende huizen van Vindicat een afsluitend diner bij de Groningse Sushi Mall als afsluiting van een hospiteerweekend. Het ging in totaal om zo’n tweehonderd studenten. Volgens bronnen van de plaatselijke stadsblog Sikkom werd daarbij personeel geschoffeerd, een deur ingetrapt, wijn gestolen, gegooid met glazen, geplast tegen de muur en moest de politie erbij komen. Uiteindelijk liet de Sushi Mall de klacht vallen, maar de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool betaalden tijdelijk geen bestuursbeurzen.

In november 2017 werd bekend dat een 24-jarig oud-lid van de vereniging een taakstraf van 240 uur kreeg wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een aspirant-lid tijdens de introductieperiode van de vereniging. Ook kreeg hij een gevangenisstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, en moet hij aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 5.066 euro. Overigens deed destijds niet het slachtoffer zelf hier aangifte van, maar het Vindicat-bestuur.