Collegegeld eerstejaars studenten ondanks kritiek gehalveerd

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een halvering van het collegegeld voor eerstejaars studenten. Het gaat om een korting van ruim duizend euro die komend collegejaar al wordt ingevoerd. 

Hoewel dit eerste instantie positief lijkt, ziet de Landelijk Studentenvakbond (LSVb) dat anders. ‘Het klinkt als goed nieuws, maar het tegendeel is waar. Alle lenende studenten draaien op voor de kosten omdat de rente op hun studielening omhoog gaat,’ meldt de organisatie op haar Facebookpagina.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is niet onder de indruk en spreekt van een ‘symbolische korting’ die niet opweegt tegen de studieschulden van studenten veroorzaakt door het leenstelsel.

Het voorstel werd door de Eerste Kamer goedgekeurd ondanks kritiek van de Raad van State. ‘Het grootste deel van het geld komt terecht bij de studenten die toch al zouden gaan studeren. En niet bij de groep voor wie het is bedoeld: de studenten die zonder de halvering van het collegegeld níet naar het hoger onderwijs zouden gaan.’