Amsterdam Law Hub ‘slaat brug naar samenleving’

Een interessant concept opende eind vorige maand de deuren: de Amsterdam Law Hub van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is ‘de nieuwe broedplaats voor recht’. 

De hub is een fysieke afdeling op de UvA-campus en beslaat ongeveer vijfhonderd vierkante meter. De helft daarvan wordt in beslag genomen door verschillende vergaderkamers, de andere helft is een open werk- en ontmoetingsplek. Het is bedoeld als verzamelplaats van studenten, maatschappelijke organisaties en juridische start-ups.

In een deel van de hub zijn vijf rechtswinkels gehuisvest, samengebracht onder de noemer ‘Free Legal Advice Center’. Ook het Public Interest Litigation Project (PILP), Bureau Clara Wichman, Lawyers for Lawyers en Pro Bono Connect hebben er een plek gekregen. In ruil voor een schappelijke huur bieden zij rechtenstudenten praktijkervaring.

Het idee ontstond bij het ontwikkelen van een nieuw onderwijsprogramma voor ervaringsonderwijs voor rechtenstudenten. ‘Met deze vorm van onderwijs wordt een brug geslagen naar de samenleving, zodat we onze kennis ook kunnen teruggeven aan Amsterdam,’ vertelt UvA-decaan André Nollkaemper aan Het Parool. Het idee is dat alle Amsterdammers die juridische hulp nodig hebben op één plek terecht kunnen.

Ook een interessant onderdeel van de hub: de Start-up Incubator. Heb jij een geweldig idee voor een innovatieve rechtsoplossing? Dan maak je met de Justice Challenge kans op 2.500 euro om je eigen onderneming op te zetten.