Een compleet LinkedInprofiel of uitgebreide motivatiebrief zijn tegenwoordig allang niet meer genoeg om op te vallen in de stapel sollicitatiebrieven. Er zijn originelere manieren om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Vijf tips om je op weg te helpen.
1. Doe iets extra’s
Je cv versturen als chocoladereep of laten bedrukken op een mok, je motivatiebrief geheel met de hand uitschrijven, een verjaardagskaart meesturen omdat het bedrijf waarbij je solliciteert een jubileum heeft, een heuse infographic met al jouw kwaliteiten en ervaring opstellen; hoewel je uit moet kijken dat je het niet te bont maakt, kan het geen kwaad om een glimlach op het gezicht van wellicht je toekomstige werkgever te toveren. Een ludieke actie laat je opvallen tussen de andere sollicitanten.
2. Maak je eigen website
Nergens kun je zoveel over jezelf kwijt als op je eigen website! Een cv, je interesses, voor welk bedrijf of welke bedrijven je graag zou willen werken, ‘reviews’ van vrienden, studiegenoten of collega’s, wellicht zelfs wat korte artikelen die laten zien hoe jij thuis bent in de werkzaamheden van de functie waarop je solliciteert; onder andere Jeroen en Eline gingen je voor. Voor extra punten: maak een QR-code die je op je cv plaatst, zo komt de lezer snel op jouw website terecht.
3. Presenteer jezelf op TikTok
Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat solliciteren via TikTok in opmars is. Gebruikers kunnen een digitaal cv van zestig seconden posten met de hashtag #TikTokResumes en binnen de app zelfs rechtstreeks solliciteren op een baan. Dat laatste gaat voor de juridische wereld wellicht nog wat te ver, maar het opstellen van een video waarin jij gelijk letterlijk je gezicht en kwaliteiten kunt laten zien, kan een heel positieve indruk achterlaten.
4. Laat jezelf zien op Instagram
Gaat TikTok je iets te ver, dan kun je jezelf ook op Instagram, waar meer juridische werkgevers actief zijn, goed verkopen. Instagram draai natuurlijk om beeldkracht, waardoor je met losse foto’s of een complete collage – waarbij je eventueel ook tekst en foto’s af kunt wisselen – goed de aandacht kunt trekken.
5. Kijk eens op minder bekende platforms
Ga ook eens op zoek naar websites en platforms waarop tevens vacatures worden aangeboden, maar die wat minder breed bekend zijn onder Nederlandse rechtenstudenten. Heb je buitenlandplannen, kijk dan eens op Xing, een social mediaplatform zoals LinkedIn waarop duizenden vacatures worden aangeboden in (met name) Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
Een andere optie is MeetUp, een social network site waarop je allerlei evenementen kunt organiseren en bezoeken. Een borrel, workshop of kennissessie bij jij in de buurt; dit kunnen allemaal mooie opties zijn om jouw netwerk te vergroten en zo via via aan een baan te komen.
Aandachtspunten
Durf je de gok te wagen om met behulp van informele sociale media te solliciteren, kijk dan kritisch naar de manier waarop je dit doet. Zorg niet alleen dat wat je creëert past bij het bedrijf en de functie waarop je solliciteert, maar let ook op welke gegevens je over jezelf deelt en hoelang deze informatie zichtbaar is. Een afgeschermd profiel of een account waarmee enkel mensen met een persoonlijke link je kanaal kunnen bekijken, kan hierbij uitkomst bieden.
Werken bovenstaande tips niet, dan kun je het natuurlijk altijd nog met een spandoek op het parkeerterrein van jouw droombedrijf gaan staan.