Zó spaar je gemakkelijk een fijne buffer

Een wijntje minder, tweedehands boeken kopen of letten op de aanbiedingen in de supermarkt; die bespaartips kennen we allemaal. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om op de kleintjes te letten en zo gemakkelijk een fijne spaarpot op te bouwen.

1. Kijk kritisch naar je bankkosten

Weet jij hoeveel je per maand betaalt voor je betaalpas en andere bankzaken? Heb je een creditcard die je eigenlijk nooit gebruikt of betaal je stiekem best wel wat per transactie? Het loont de moeite om daar eens naar te kijken, net als naar de rentetarieven voor je spaargeld. Elke cent is er tenslotte één.

2. Onderzoek je mogelijkheden

Het merendeel van de studenten heeft een spaarrekening, maar minder bekend is bijvoorbeeld banksparen. Dit is belastingtechnisch voordeliger en je kunt niet aan dit geld komen tot je pensioen. Je bouwt daarmee al een spaarpot op voor de toekomst én het voorkomt impulsaankopen met het geld op die rekening. Ga wel enkel over tot banksparen met geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen.

Een ander voorbeeld is de lijfrente. Een lijfrente keert periodiek een bedrag uit over een vooraf afgesproken termijn of tot het moment van overlijden. Ook hierbij spaar je dus al voor je toekomst. Op de site van Nibud is meer informatie te vinden over het verschil tussen lijfrente en banksparen en de voor- en nadelen van deze mogelijkheden.

3. Lenen

Wat afwijkend in dit rijtje, maar erg belangrijk: lenen. Mede door het leenstelsel hebben steeds meer studenten te maken met het lenen van geld. Dat kan via DUO, maar je kunt ook rechtstreeks bij een bank een lening afsluiten. Het loont daarbij zeker de moeite om te kijken naar rentes en andere bijbehorende kosten, zodat je de goedkoopste lening kunt afsluiten. Laat je hierover adviseren, ga ook zelf goed op onderzoek uit en leen niet meer dan nodig. Zo houd je de financiële negatieve gevolgen voor je toekomst zo klein mogelijk.

4. Doe moeite

Er zijn daarnaast talloze makkelijke manieren om geld te besparen. Enkele opties:

  • Maak weekmenu’s en ga met boodschappenlijstjes de supermarkt in om impulsaankopen te voorkomen. De sites van Lekker en Simpel en Gewoon wat een studentje ’s avonds eet kunnen helpen bij het vinden van betaalbare én gevarieerde maaltijden. Als het kan, kook dan voor meerdere dagen of eet met meerdere personen. Dat scheelt geld én tijd.
  • Breng lege flessen terug naar de supermarkt en doe dat geld in een apart potje. Na een jaar ben je wellicht verbaasd over de opbrengst.
  • Download een app voor reclamefolders. Kijk niet alleen bij supermarkten, maar ook bij drogisterijen, bouwmarkten en je favoriete kledingwinkels.
  • Heb je geen idee waar je geld nu precies naartoe gaat? Maak een kasboekje. Op internet zijn daarvoor diverse handige programma’s te vinden. Je vindt vanzelf een methode die bij je past.
  • Heb je kleding besteld en valt dat tegen? Stuur het tijdig terug.
  • Verkoop je studieboeken. Houd ze in nette staat en je kunt er nog een mooi bedrag voor terugkrijgen via Marktplaats, bol.com of verkoopgroepen op Facebook.
  • Let op je energieverbruik in huis. Dat geldt voor zowel water, verwarming als verlichting. Een warmere trui in plaats van de verwarming aan, lichten uitdoen in kamers waar je niet bent en een paar minuten minder lang douchen levert op jaarbasis een gemakkelijk voordeel op.
  • Plan je vakantie. Boek niet de eerste reis die je tegenkomt, maar doe echt onderzoek naar de beste accommodatie, goedkoopste tickets en de prijzen op locatie. Een middagje research kan je gemakkelijk tientallen, zo niet honderden, euro’s besparen.
  • Heb je een auto en woon je vlakbij de grens van België of Duitsland? Best kans dat de benzine daar op dat moment goedkoper is.
  • Kijk een- of tweemaal per jaar naar je verzekeringen.

5. Slaap er een nachtje over

Je kunt nog zo goed letten op de tips onder nummer 4, maar met één grote impulsaankoop ben je dat voordeel ook gauw weer kwijt. Ben je van plan om een nieuwe laptop, bank of andere grotere uitgave te doen? Slaap er een nachtje (of twee) over.