Zo begin je met investeren in bitcoin

Heb je aan het eind van de maand nog wat geld over? Sparen levert tegenwoordig geen rente meer op, maar er zijn diverse andere mogelijkheden waardoor je je vermogen wel wat kan vergroten. Onder andere starten met het investeren in cryptovaluta, zoals bitcoin, maar hoe begin je? 

Hoe begin je met investeren in bitcoin?

Als je nog geheel onbekend met in de wereld van cryptovaluta, kan het even zoeken zijn naar hoe je moet beginnen. Het eerste wat je nodig hebt, is een digitale portemonnee, ofwel: een wallet. Hiervan zijn er verschillende soorten, maar de online wallet wordt het meest gebruikt. Als je ‘bitcoin wallet’ intikt op Google, vind je diverse aanbieders van deze digitale portemonnees, zoals Blox. Lees je goed in en pak de wallet die het beste bij je past. Heb je een wallet aangeschaft, dan ga je kijken naar de munten waarin je wilt investeren. Bitcoin, Ethereum, Binance en Litecoin zijn bijvoorbeeld munten die regelmatig in het nieuws zijn en hoog staan in de lijst van populaire munten.

Welke termen moet je kennen?

Ook is het handig om de belangrijkste termen omtrent bitcoin te kennen. Dat maakt je zoektocht een stuk makkelijker. Het begrip ‘wallet’ kennen we inmiddels. Verder zijn belangrijk:

  1. Altcoin: alle cryptomunten die geen bitcoin zijn.
  2. Blockchain: een ketting van meerdere schakels (blokken). Ieder blok heeft zijn eigen, vaste positie en ze moeten op de juiste manier worden gelinkt om de blockchain te laten werken. Omdat de informatie op die manier als het ware in stukjes wordt opgedeeld, is dit een extra veilig vorm van gegevensopslag.
  3. Exchange: de plekken waar je crypto kunt verhandelen. De bekendste in Nederland is Bitvavo. 
  4. Privésleutels: geheime stukken data waarmee je kunt bewijzen dat de bitcoins van een bepaald Bitcoin-adres van jou zijn.
  5. Mining: het laten uitvoeren van berekeningen door een computer om het Bitcoin-netwerk transacties te laten bevestigen. Het is ook de manier waarop nieuwe bitcoin worden vrijgegeven. Het wordt ook wel ‘delven’ genoemd.
  6. Token: een stukje aandeel van een bedrijf. Een token is weer onderdeel van een blockchain.

Hoeveel geld heb je nodig?

Bitcoin kopen? Eén hele bitcoin is momenteel zo’n 31.000 euro waard, maar zoveel geld hoef je er natuurlijk niet in te steken. Zelfs met een tientje kun je al een stukje bitcoin aankopen, maar een mooi startbedrag is bijvoorbeeld honderd euro. Kijk op je gemak wat de koers doet en ben je wat meer bekend met crypto, dan kun je bijvoorbeeld maandelijks nieuw geld inleggen of eerdere winst opnieuw inzetten.

Met deze interessante bitcoin winst calculator kun je het verschil zien in winst als je enkele jaren geleden in Bitcoin had geïnvesteerd versus populaire aandelen.

Crypto makelaar

Blijft zelf aan de slag gaan te spannend, dan kun je overwegen om contact op te nemen met een cryptomakelaar, ofwel een ‘crypto broker’. Deze bemiddelt bij de aankoop, verkoop of het uitlenen van bitcoins. De bekendste in Nederland is Litebit.

Wil je crypto makelaars vergelijken? Neem dan eens een kijkje op Cryptostart.nl

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om ook als student de wereld van cryptovaluta te verkennen. Lees je goed in, doe navraag bij bekenden die al langer actief zijn in bitcoin en ga verstandig met je geld om.