Wat zijn de regels omtrent private lease?

De laatste jaren is de interesse in private lease in Nederland flink gegroeid. Inmiddels rijden er nu pakweg 190.000 private lease auto’s rond in ons land en de verwachting is dat dit aantal alleen maar zal groeien de komende jaren. Wat is de reden dat veel mensen voor private lease kiezen? En misschien nog wel belangrijker: met welke regels moeten zij zoal rekening houden? In dit artikel lees je meer over wat private lease precies is en wat je er juridisch gezien over moet weten.

Private lease: wat is dat precies?

Wist je dat meer dan 80% van de Nederlanders geen idee heeft hoeveel geld zij iedere maand kwijt zijn aan hun auto en het gebruik ervan? Met private lease is dat verleden tijd – hierbij betaal je namelijk een vast bedrag per maand voor het gebruiken van een nieuwe auto. Private lease is een vorm van huren: je huurt een lease auto voor een bepaalde tijd. Die auto blijft eigendom van een leasemaatschappij en heb je dus voor een vast bedrag per maand in bruikleen. Die prijs die je maandelijks moet betalen is inclusief de kosten voor:

  • Onderhoud en reparatie
  • Pechhulp
  • Afschrijvingskosten
  • Allriskverzekering
  • Wegenbelasting/motorrijtuigenbelasting
  • Afleveringskosten.

De kosten voor benzine en eventuele boetes die je ontvangt, moet je zelf betalen. Dat geldt ook voor parkeerkosten en overige kosten voor bijvoorbeeld de wasstraat. Je hoeft dus bijna nergens naar om te kijken voor een bepaald bedrag per maand. 

Hoeveel kost private lease precies?

Omdat alle belangrijke kosten behalve de benzinekosten in je leasecontract geregeld zijn, weet je precies wat je per maand moet betalen voor je auto. Dat is voor de meeste mensen, zowel consumenten als ondernemers, handig omdat ze op die manier eventueel kunnen besparen op hun maandelijkse uitgaven. Er zijn verschillende aanbieders van private lease of zakelijke lease waar je terecht kunt. Je kunt al klaar zijn vanaf € 200 per maand voor een kleine lease auto die volledig nieuw is. Ga je voor een grotere auto of voor een auto met meer extraatjes dan moet je vanzelfsprekend meer betalen.

Heb je geen idee hoe je een private lease auto uit moet kiezen? En weet je wel een beetje wat je kwijt wilt zijn op maandelijkse basis aan private lease? Begin dan met private lease auto’s vergelijken voor het beste aanbod op basis van jouw wensen. Hierbij is het belangrijk om te beginnen met goed de voorwaarden vergelijken zodat je zeker weet wat je uiteindelijk moet betalen en wat je daarvoor terugkrijgt. Daardoor krijg je ook de uiteindelijke prijs voor private lease te zien.

Regels stopzetten private lease

Wanneer je eenmaal een contract voor private lease hebt afgesloten, moet je weten dat dat contract voor een bepaalde tijd is samengesteld. Je kunt het wat dat betreft wel een beetje vergelijken met een energiecontract waar je voor één of drie jaar aan vastzit. Bij een private lease contract kun je meestal kiezen uit een contract voor 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Hierbij geldt, net als bij energiecontracten, dat des te langer je contract is, des te goedkoper je meestal uit bent. Dit betekent dus ook dat je je contract officieel niet eerder dan afgesproken mag stopzetten.

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren waardoor je geen gebruik meer kan of gaat maken van je private lease auto. Misschien heb je samen met je partner een lease auto en gaan jullie uit elkaar. Of wellicht maak je gebruik van het leasen van een auto bij je werkgever en ben je ontslagen. In de meeste gevallen kom je niet altijd zomaar onder je huidige contract uit. Vraag altijd naar de mogelijkheden of kijk bij het vergelijken van leasemaatschappijen goed naar de voorwaarden.

Regels fiscale bijtelling private lease

Een ander onderdeel waar menig particulier vragen over heeft met betrekking tot private lease is fiscale bijtelling. In het geval van private lease is er geen sprake van bijtelling omdat je de auto privé afsluit en ook privé betaalt. Beschik je echter over een zakelijke private lease auto die je ook privé gebruikt dan moet je wel rekening houden met fiscale bijtelling. Het bedrag voor het gebruik van die auto wordt in zo’n geval gewoon bij het maandsalaris opgeteld. Vervolgens moet je over dat bedrag belasting betalen, waardoor je dus ook geld betaalt over het gebruik van de lease auto.

Je kunt een private lease auto ook nog privé afnemen en gedeeltelijk zakelijk gebruiken. Hoe zit het in dat geval met eventuele extra kosten? Wanneer je bijvoorbeeld een zzp’er bent en je over een lease auto beschikt waarvoor je een privé lease contract hebt, mag je die auto zakelijk gebruiken. Die zakelijke kilometers mag je aftrekken van je winst in de vorm van 19 cent per kilometer die je zakelijk hebt gereden.