Wat zijn de juridische risico’s van het laten schrijven van blogs

Het schrijven van blogs en creëren van content is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van een goede marketingstrategie. Hoewel het dus ongekend belangrijk is om content te blijven creëren en blogs te blijven schrijven. Heeft niet elke ondernemer de tijd, of de creativiteit om een goed blog in elkaar te zetten. Daarom wordt er vaak gekozen voor het laten schrijven van blogs. Maar waar moet je rekening mee houden bij het laten schrijven van blogs, en hoe zit het met de rechten en juridische risico’s?

Is het gebruik van Chat GPT legaal?

Chat GPT is een nieuwe tool die de wereld van copywriters en content creators op zijn kop gaat zetten. Deze tool kan namelijk een complete tekst voor jou in elkaar zetten. Hoewel het schrijven van een blog vaak niet het meeste werk is voor een copywriter, is het researchen naar een goede invalshoek, en de boodschap die je wil overbrengen dat wel. Dat zijn zaken die Chat GPT niet van jou kan overnemen. De teksten die Chat GPT schrijft komen van informatie die de bot vindt op het internet. Het risico van het gebruik van Chat GPT zijn dat informatie verouderd of incorrect is. Daarnaast heb je ook nog de risico’s van het auteursrecht. Herschrijft de bot daadwerkelijk alle teksten of worden bestaande teksten en zinnen aan elkaar geplakt? Hoewel het gebruik van de bot legaal is, kleven er nog altijd een aantal juridische risico’s aan.

Het auteursrecht

Blogs laten schrijven door een andere partij is natuurlijk ontzettend tijdbesparend. Je moet er wel rekening mee houden dat jij nooit de eigenaar van de teksten zal zijn. Op elke geschreven tekst is namelijk het auteursrecht van kracht. Het auteursrecht wil zeggen; het recht van de schrijver op het publiceren van zijn werk. De tekstschrijver bepaald zelf wat er gebeurt met zijn teksten. Het werk mag nooit gekopieerd worden of op andere plekken gedeeld worden zonder toestemming. Wanneer jij ervoor kiest om een blog te laten schrijven door iemand anders via een bureau geeft deze partij jouw toestemming voor het gebruik van de teksten.

Rechten van anderen

Op basis van het citaatrecht mag je in sommige gevallen teksten of afbeeldingen van andere overnemen door te citeren. Hierbij is het belangrijk dat je ten alle tijden de bron vermeld van het stukje tekst of de afbeelding die jij gekopieerd hebt. Bronvermeldingen zijn dus een ontzettend belangrijk onderdeel van het citaatrecht. Daarnaast zitten er nog een heel aantal regels verbonden aan het citaatrecht. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent voordat je klakkeloos teksten of afbeeldingen overneemt op basis van het citaatrecht. Zo moet je schriftelijke toestemming van de auteur krijgen voor grotere stukken tekst, en mag er alleen geciteerd worden uit openbare stukken.

Aansprakelijkheid

In principe hebben we in Nederland allemaal het recht van meningsuiting en mogen we over vrijwel alles schrijven. Toch gelden er een aantal beperkingen voor deze wet:

        Zo mag je iemand niet beledigen, discrimineren of beschuldigen.
        Je mag niemand oproepen tot geweld of vandalisme.
        Vertrouwelijke bedrijfsinformatie mag niet online gedeeld worden (bij loondienst).
        En je mag de auteurs of eigendomsrechten van andere niet schenden. 

Houd er rekening mee dat ook de commentaren die onder een eventueel artikel geplaatst worden zich aan deze wetten moeten houden. Het laten schrijven van teksten door derde kan dus in principe prima zolang er aan alle wetten en regels voldaan wordt.