Wat je moet weten over cryptovaluta

Er is een enorme hype rondom cryptovaluta gaande. We vertellen je alles wat je moet weten over de digitale munten.

Geschiedenis van cryptovaluta

De historie van cryptovaluta voert ons terug naar 2009, toen bitcoin het levenslicht zag. De ontwerper van de eerste cryptomunt ter wereld is Satoshi Nakamoti, een pseudoniem voor een onbekende persoon of groep. De ware identiteit van de bitcoin-uitvinder is jaren later nog steeds een groot geheim. Het idee achter bitcoin was om een virtuele munt te creëren die onafhankelijk is van banken en overheden.

Het duurde even voordat bitcoin wereldwijde bekendheid verwierf. In 2011 stond de munt voor het eerst gelijk aan de Amerikaanse dollar en begonnen meer mensen lucht van het fenomeen te krijgen. Pas in 2017 kwam de echte doorbraak en brak bitcoin record na record.

Sindsdien gaat het ontzettend hard met de munt. De afgelopen jaren werden gemarkeerd door hoge pieken, maar ook diepe dalen. Pas in november 2020 werd de recordhoogte uit 2017 weer verbroken. Dit is waarschijnlijk deels te danken aan de coronacrisis. Veel mensen zoeken in onzekere economische tijden naar alternatieven.

Er werden door de jaren heen ook andere cryptovaluta geboren. De bekendste hiervan zijn waarschijnlijk Ripple en Ethereum, die sinds respectievelijk 2012 en 2015 bestaan. Er zitten zeker verschillen tussen de verschillende cryptovaluta’s, maar wat ze in ieder geval allemaal gemeen hebben is dat er geen bank aan te pas komt. Zeker Ripple en Ethereum hebben inmiddels behoorlijk aan populariteit gewonnen, maar bitcoin blijft de onbetwiste marktleider.

Juridische aspecten van cryptovaluta

Bitcoin en andere cryptovaluta worden in Nederland officieel niet gezien als geld of valuta, maar als ruilmiddelen. Hoewel er steeds meer bedrijven zijn die cryptovaluta als geldige betaalmethode aanbieden, is het geen wettig betaalmiddel. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in.

Bezitters van cryptovaluta zijn verplicht dit aan te geven in de jaarlijkse belastingaangifte. Volgens de Belastingdienst valt het onder box 3. Onder ‘overige bezittingen’ vind je ‘virtuele betaalmiddelen’. Cryptobezitters moeten daar de waarde van de cryptovaluta van 1 januari van het jaar waarover ze aangifte doen aanhouden. In 2021 hoeft er onder een waarde van €50.000 geen belasting te worden betaald. In 2020 was dit nog €30.846, dus het heffingsvrije vermogen is flink verhoogd.

Zelf met crypto beginnen?

Nu er zo’n gekte rondom cryptovaluta heerst, denken veel mensen eraan om ook op de cryptotrein te springen. Let er wel op dat bitcoin koers erg volatiel is. Dat maakt het een interessante munt om in te investeren, maar dat houdt ook in dat er bepaalde risico’s aan verbonden zitten. Investeer daarom alleen geld dat je kunt missen. Ook is het verstandig om je goed te verdiepen in cryptovaluta. Actueel nieuws laat vaak zijn sporen na op de koers, dus loont het om deze goed in te gaten houden. Daarnaast is het belangrijk dat je voor een betrouwbare broker kiest, zoals Bitvavo.