Wanneer schakel je een arbeidsrecht advocaat in?

Tijdens je studie rechten kies je een niche uit waarin je je kunt specificeren. Een van die mogelijkheden is arbeidsrecht. Zoals de naam het al wel verklapt, richt arbeidsrecht zich op de rechten en plichten op de werkvloer. Maar wat doet een arbeidsrecht advocaat precies binnen deze specificatie en wanneer schakel je als werkgever of werknemer zo’n advocaat in?

In dit artikel lees je meer over het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat. Op die manier weet jij of het arbeidsrecht wellicht iets voor jou is.

Arbeidsrecht advocaat voor werknemer en werkgever

Veel mensen denken dat een arbeidsrecht advocaat alleen de belangen behartigt van een werknemer. Dat is niet helemaal waar: ook een werkgever kan zo’n advocaat inschakelen. Kort samengevat helpt een arbeidsrecht advocaat bij verschillende soorten arbeidsconflicten op de werkvloer. Het arbeidsrecht gaat hierbij veel verder dan alleen onderhandelen; natuurlijk heeft de arbeidsrecht advocaat een soort onderhandelende rol, maar er is meer dan dat.

Alle juridische aspecten van het arbeidsrecht komen aan bod in het werkveld van een arbeidsrecht advocaat. Denk bijvoorbeeld aan het strijden voor een beter loon door de zichtbare loonkloof tussen man en vrouw, diverse ontslagzaken, het opstellen van arbeidsvoorwaarden en andere geschillen op de werkvloer. Dat betekent dat een consument in een arbeidsrol een dergelijke advocaat kan inschakelen wanneer er een conflict is omtrent het gegeven loon, voorwaarden waarin gewerkt wordt en meer.

Welke zaken vallen onder het arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht is een ontzettend breed begrip, omdat het recht zich bezighoudt met alle wet- en regelgeving op het gebied van arbeid. Er is een aantal onderdelen dat onder het arbeidsrecht valt:

  • Loongeschillen: schakel een arbeidsrecht advocaat in wanneer er te weinig loon is uitbetaald of wanneer je te weinig betaald krijgt.
  • Het opstellen van arbeidsvoorwaarden en het beoordelen ervan.
  • Het ontslagrecht: het kan zijn dat je onterecht ontslagen wordt of dat je te maken krijgt met ontslag op staande voet. Een arbeidsrecht advocaat kan je hierbij helpen.
  • Aansprakelijkheid bij ongelukken en ongevallen.
  • In het geval van reorganisaties, schorsing, op non-actief stellen, procedures met het UWV en andere geschillen.

Voordelen van inschakelen van een arbeidsrecht advocaat

Het is prettig om te weten dat je als werknemer of werkgever er niet alleen voor hoeft te staan op de werkvloer. Een arbeidsrecht advocaat kan ervoor zorgen dat je je baan kunt behouden. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen te vinden aan het inschakelen van zo’n advocaat door consumenten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Wanneer je een arbeidsrecht advocaat inschakelt, voorkom je meestal een procedure. De meeste werkgevers hebben geen zin, tijd en geld om een procedure aan te gaan. Met een arbeidsrecht advocaat, oftewel iemand met macht en kennis, kun je zoiets voorkomen.
  • Een arbeidsrecht advocaat kan zorgen voor een hogere ontslagvergoeding of andere tegemoetkomingen. Hij of zij zal altijd proberen om het beste voor jou te regelen.
  • Samen kom je tot een betere ontslagregeling. Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht kan zonder emoties onderhandelingen voor jou aangaan. De kans is groot dat hij of zij een betere regeling kan fixen dan jij in je eentje.