Waar heb ik recht op bij ontslag? 

Boem. Je hoort de bom haast vallen. Je zit in een kamer. Samen met je werkgever. Het hoge woord is eruit. Je verliest je baan. Misschien had je het al wel zien aankomen, misschien ook niet. Hoe dan ook, je baan verliezen is ongelooflijk heftig. Waarschijnlijk heb je al jaren met plezier voor deze werkgever gewerkt. Nu heb je gehoord dat jouw functie overbodig is geworden of dat je gewoon niet zo goed meer binnen het team past. Doordat dit zo’n emotionele boodschap is, zien we vaak dat mensen maar genoegen nemen met de situatie en daarom soms akkoord gaan met dingen die eigenlijk niet helemaal pluis zijn. 

Ons advies is dan ook om bij ontslag eerst even pas op de plaats te nemen. Zeg dat je wilt wachten met verdere besprekingen of onderhandelingen totdat het nieuws even gezakt is. Neem vervolgens je tijd om vragen op papier te zetten en uit te zoeken waar je recht op hebt na het ontslag. Voor ontslagen medewerkers zijn er namelijk verschillende regelingen om de pijn te verzachten. Weet waar je recht op hebt en neem bij een vervolggesprek altijd iemand mee om zo objectief en zakelijk mogelijk te kunnen blijven.

Hangt jou ontslag boven het hoofd? Of heb je pas dit nieuws gekregen? In dit artikel lees je precies waar je recht op hebt. Van het ontvangen van een ontslagregeling tot een outplacement traject.

Je kan nooit zomaar ontslagen worden

Ten eerste is het goed om te weten dat je nooit zomaar ontslagen mag worden. Wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt, moet je werkgever echt met een goede reden komen om je te ontslaan. Als het gaat om slecht functioneren op het werk, moet hier bijvoorbeeld een goed dossier met voorbeelden en zelfs ooggetuigen verhalen over bestaan. Ook moeten bedrijfseconomische redenen kunnen worden aangetoond indien dit de reden is van het ontslag. Zoek daarom eerst uit of jouw ontslag terecht is en of je hier überhaupt nog iets aan kunt veranderen.

Ontslagvergoeding

In Nederland heb je in principe altijd recht op een vergoeding als je ontslagen wordt. Er zijn wel uitzonderingen. Zo vervalt dit recht bijvoorbeeld wanneer je ervoor kiest om zelf ontslag te nemen of als er sprake is van ontslag op staande voet. Bijvoorbeeld doordat er ernstige zaken zijn voorgevallen zoals diefstal of vandalisme.

Hoe lang je in dienst bent, maakt voor de ontslagvergoeding niets uit. Je kunt hier zelfs nog recht op hebben als je nog in je proeftijd zat. De vergoeding is doorgaans ⅓ van het maandsalaris per dienstjaar. Er zijn online verschillende calculators te vinden waarmee je eenvoudig kunt berekenen waar jij recht op hebt.

Naast een ontslagvergoeding kan de werkgever er ook voor kiezen om outplacement aan te bieden. Dit is een traject waarmee de ontslagen medewerker wordt geholpen bij het vinden van een nieuwe baan en zich opnieuw oriënteren op de arbeidsmarkt. Het is niet verplicht om dit aan te bieden, maar het getuigt wel van goed werkgeverschap. De kosten voor dit traject worden meestal van de totale ontslagvergoeding afgesnoept. Je mag dit weigeren, maar meestal wordt toch aanbevolen om hier gebruik van te maken. Outplacement biedt immers tal van voordelen bij het vinden van een nieuwe baan.