Vso laten controleren? De belangrijkste stap na ontvangst van je vaststellingsovereenkomst!

Heb je van je werkgever een vaststellingsovereenkomst (VSO) gekregen? Dan zit je misschien met vragen. Wat staat er precies in en wat betekent het voor jou? Voordat je ook maar denkt aan ondertekenen, is er één ding dat je echt zou moeten doen: je VSO laten controleren. Dit stuk legt uit waarom dat zo verstandig is, waar een jurist op let tijdens zo’n controle vaststellingsovereenkomst, en hoe dit vaak vaststellingsovereenkomst gratis kan.

Waarom is je vso laten controleren zo’n goed idee?

Een vaststellingsovereenkomst regelt het ontslag met wederzijds goedvinden. Jij en je werkgever maken afspraken over het einde van je contract. Maar kijk uit: de werkgever stelt deze meestal op. Het is logisch dat die daarbij vooral aan de eigen belangen denkt.

Door je VSO te laten controleren door een specialist in arbeidsrecht, zorg je ervoor dat jouw belangen ook goed worden meegewogen. Weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt? Een VSO check geeft duidelijkheid en beschermt je tegen nadelige gevolgen. Het is een kleine moeite die grote problemen kan voorkomen als je besluit je overeenkomst te laten controleren.

Wat zijn de risico’s als je een vso niet laat checken?

Zomaar je handtekening zetten onder een vaststellingsovereenkomst kan vervelende gevolgen hebben. Het grootste risico is misschien wel het mislopen van je recht op een WW-uitkering. Als de VSO niet voldoet aan de eisen van het UWV, bijvoorbeeld door een verkeerde opzegtermijn of onduidelijkheid over wie het initiatief nam voor het ontslag, kan je aanvraag voor WW worden afgewezen.

Daarnaast loop je het risico op een te lage ontslagvergoeding. Misschien heb je wel recht op een transitievergoeding die hoger is, of is er ruimte om te onderhandelen voor een hogere ontslagvergoeding. Ook kunnen er ongunstige afspraken in de overeenkomst staan over bijvoorbeeld een concurrentiebeding of de eindafrekening.

Welke punten worden bekeken bij een controle van de vaststellingsovereenkomst?

Wanneer je besluit tot het laten controleren, kijkt een ontslagjurist naar een aantal belangrijke zaken. Allereerst: is de overeenkomst juridisch correct en is je recht op een WW-uitkering veiliggesteld? Dit betekent checken of het initiatief van de werkgever duidelijk is en of de juiste (fictieve) opzegtermijn wordt genoemd voor de einddatum.

Verder wordt de hoogte van de ontslagvergoeding beoordeeld. Is de wettelijke transitievergoeding correct berekend en aangeboden? Is er misschien aanleiding om te onderhandelen voor meer? Ook de afspraken over de uitbetaling van vakantiedagen, overuren en eventuele bonussen worden gecheckt. Tot slot wordt gekeken naar andere clausules, zoals een concurrentiebeding, geheimhouding of een getuigschrift..

Hoe werkt het laten controleren van een vso precies?

Het proces van een VSO laten controleren is meestal eenvoudig. Je stuurt de ontvangen overeenkomst op naar een juridisch specialist. Deze expert, vaak een jurist gespecialiseerd in het arbeidsrecht, neemt het juridisch document grondig door.

Ze kijken of het document volledig is en of het in lijn is met de wet en jouw rechten. Je krijgt vervolgens juridisch advies over de inhoud. Dit advies legt uit wat goed is, wat beter kan, en welke risico’s er eventueel zijn. Deze VSO check geeft je een helder beeld van je situatie.

Kan ik mijn vaststellingsovereenkomst gratis laten controleren?

Dit is een vraag die veel werknemers hebben wanneer ze een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Het antwoord is vaak: ja! Veel werkgevers nemen in de vaststellingsovereenkomst een vergoeding op voor kosten voor juridische bijstand. Dit betekent dat je werkgever betaalt voor de controle door een jurist. Dit maakt vaststellingsovereenkomst gratis controleren mogelijk.

Controleer dus altijd of er in de VSO die je werkgever aanbiedt een budget staat voor juridisch advies. Als dat zo is, kun je deze gratis laten controleren. Vaak bieden specialisten een gratis eerste check aan om de VSO eerst vrijblijvend te beoordelen.

Wat levert een vso check je op?

Een controle van je overeenkomst levert je vooral zekerheid en rust op. Je weet dat de afspraken kloppen en dat je geen rechten misloopt, zoals je recht op een WW-uitkering. Na het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst sta je sterker.

Bovendien geeft de check vaak input om te onderhandelen over betere voorwaarden. Misschien blijkt dat de ontslagvergoeding hoger kan (de transitievergoeding niet hoog genoeg is), of dat het concurrentiebeding onredelijk is. Met het advies van de jurist sta je sterker in de onderhandelingen met je werkgever. Het doel is een vaststellingsovereenkomst die eerlijk is voor jou als werknemer. Dit kan leiden tot een hogere ontslagvergoeding of andere betere voorwaarden.

Veelgestelde vragen rondom de vso controle

Hier vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

  • Wat als ik ziek ben? Een VSO tekenen terwijl je ziek bent is meestal onverstandig. Laat dit altijd checken door een jurist.
  • Heb ik bedenktijd? Ja, na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst heb je wettelijk 14 dagen bedenktijd. Maar een controle vooraf is beter dan achteraf ontbinden, zeker als je VSO getekend hebt.
  • Wat als de werkgever geen budget aanbiedt? Ook dan is een VSO laten controleren verstandig. De kosten wegen vaak op tegen de (financiële) nadelen van een slechte overeenkomst of het mislopen van een WW-uitkering.

Laat je vaststellingsovereenkomst dus altijd checken voordat je tekent! Het is de beste manier om je rechten veilig te stellen bij ontslag met wederzijds goedvinden.