Verkeersboete? Zo maak je bezwaar

Een paar kilometer te hard, per ongeluk aan de verkeerde kant een eenrichtingsstraat inrijden of net door het rode licht rijden door een bumperklever achter je. Een verkeersboete heb je zo te pakken, maar kun je daar nog iets tegen doen?

Hoogte van de boete

Verkeersboetes vallen volgens de Rijksoverheid onder de lichtere overtredingen die relatief vaak voorkomen, maar aan welke bedragen moet je dan denken?

Werken de ruitenwissers van je auto niet naar behoren, dan kun je daarvoor een boete van 150 euro verwachten. Hetzelfde bedrag moet je neertellen als je bij een politiecontrole geen of een ongeldig keuringsbewijs (APK) kunt overhandigen. Heb je geen geldig kentekenbewijs, dan wordt het bedrag gelijk een stuk hoger: 410 euro. Ook voor diverse gedragingen van bestuurders kunnen boetes worden gegeven. Draag je geen gordel, dan betaal je – wederom – 150 euro. Hetzelfde bedrag staat voor ‘claxonneren op niet toegestane wijze’. Werk je niet mee aan een voorlopige alcoholcontrole, dan staat daar een boete van 250 euro op.  Het niet meewerken aan de definitieve ademanalyse of de bloedproef is zelfs een misdrijf. Daar staan hogere straffen op. Rijden onder invloed kent verschillende categorieën; afhankelijk van hoeveel alcohol er in je bloed wordt gemeten, betaal je een boete van 300 tot 650 euro.

Boete door rood rijden

Daarnaast is de hoogte van de boete voor een gedragingen in het verkeer afhankelijk van het soort weggebruiker. Zo betaalt een voetganger voor door rood lichten lopen 75 euro, een fietser voor door rood licht rijden 100 euro en de boete door rood rijden voor een automobilist is 250 euro.

De hoogte voor allerlei verkeersboetes is terug te vinden via de Boetebase van het Openbaar Ministerie.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met je boete? Dan kun je bezwaar maken. Dat doe je middels een brief aan de officier van justitie. In de brief zet je onder andere je persoons- en adresgegevens, het CJIB-nummer van de boete, datum, handtekening en waarom je het niet eens bent met de boete.

Vind je het lastig om de zaak zelf af te handelen? Dan kun je ook een jurist of advocaat inschakelen. Door op Google bijvoorbeeld ‘bezwaar maken boete’ in te tikken, kom je diverse juristen en kantoren tegen die je daarbij verder kunnen helpen. Vaak wordt daarbij een no cure, no pay-methode gehanteerd: je hoeft de jurist of advocaat alleen te betalen als de boete weg wordt gescholden.

Bij de rechter

Ook als rechtenstudent krijgen we diverse verkeerszaken voorgeschoteld. Zo boog de Hoge Raad zich in 2013 over roekeloosheid in het verkeer en sprak onze hoogste rechtsinstantie zich in 2018 uit over het ne bis in idem-beginsel in het verkeersstrafrecht. Bij iedere student bekend is tot slot het arrest Dynamische verkeerscontrole uit 2016, waarin de politie diens bevoegdheid tot verkeerscontrole zou hebben gebruikt voor het opsporen van andere strafbare feiten (détournement de pouvoir).