Verhuizen naar het buitenland; wat moet je regelen?

Verhuizen naar het buitenland is een grote stap in je leven. Een ander land, een andere cultuur en een andere taal brengen veel onzekerheden met zich mee, maar ook heel veel leuke nieuwe ervaringen. Ga je een tijdje in het buitenland wonen? Bijvoorbeeld voor je werk of voor studie dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Wat je precies moet regelen ligt aan het land waar je naartoe verhuist. We helpen je een handje op weg met de meest voorkomende zaken die je moet regelen. 

Heb je een visum nodig?

Verhuis je naar een land binnen de EU of het schengengebied dan heb je geen visum nodig. Ook als je verhuist naar gebieden binnen het koninkrijk zoals Curacao, Bonaire, Aruba, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten heb je geen visum nodig. Heb je wel een visum nodig in het land waar je naartoe verhuist? Vraag dit dan tijdig aan bij de ambassade van het land. In sommige gevallen kan het aanvragen van een visum enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen.

Uitschrijven bij de gemeente

Ga je verhuizen naar het buitenland, schrijf je dan uit bij de gemeente. Doe dit in de laatste vijf dagen voor je vertrek. Bij aankomst in het land waar je gaat wonen moet je je inschrijven. In sommige gevallen wordt er ook om een geboorteakte of andere documenten gevraagd.

Legaliseren van documenten

Een Nederlands document is niet zomaar geldig in een ander land. Het document moet eerst geschikt worden gemaakt voor gebruik in het buitenland. Je hebt dan een Nederlandse legalisatie nodig. Het document krijgt dan een bepaalde stempel of sticker. Zoek uit bij de ambassade aan welke voorwaarden het document moet voldoen. In sommige gevallen moet het document eerst worden vertaald voordat het gelegaliseerd is. Laat het daarom eerst vertalen door een juridisch vertaalbureau.

Gevolgen voor zorgverzekering

Als je verhuist naar het buitenland heeft dat in veel gevallen gevolgen voor je zorgverzekering. In sommige gevallen kun je je Nederlandse zorgverzekering behouden. Als je je inkomen in Nederland verdient of wordt gedetacheerd naar het buitenland door je Nederlandse werkgever dan kun je je Nederlandse zorgverzekering behouden en blijf je recht houden op zorgtoeslag. Ook als je studeert in het buitenland blijf je je Nederlandse zorgverzekering behouden.

WW-uitkering

Als je naar het buitenland verhuist en je hebt een WW-uitkering van het UWV dan kun je deze meestal niet meenemen naar het buitenland. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Ga je naar het buitenland om daar werk te zoeken dan kun je je Nederlandse WW-uitkering drie maanden behouden als je voldoet aan de voorwaarden. Om je Nederlandse uitkering mee te nemen naar het buitenland heb je formulier PDU2 nodig. Vraag dit formulier minimaal een week voor je vertrek aan bij het UWV. Als je naar een land verhuist buiten de EU dan is het niet mogelijk om je uitkering mee te nemen. Bij aankomst in het buitenland kun je je dan inschrijven bij de lokale uitkeringsorganisatie. Lever het formulier bij deze organisatie in en schrijf je binnen 7 dagen na vertrek uit Nederland uit bij het UWV.