Vaststellingsovereenkomst: wat is het en wat houdt het in?

Een werknemer kan in zijn of haar loopbaan te maken krijgen met een vaststellingsovereenkomst. Zo’n overeenkomst wordt samengesteld wanneer zowel de werkgever als de werknemer er mee eens is dat het dienstverband tussen beiden op een bepaalde datum wordt stopgezet. 

Wat houdt zo’n overeenkomst verder in en waar moet je op letten wanneer je alle onderdelen wil controleren in de vaststellingsovereenkomst? In dit artikel lees je er meer over.

Zo ziet een vaststellingsovereenkomst eruit

Het is goed om te weten dat een vaststellingsovereenkomst in eerste instantie een voorstel voor een ontslag is. Werkgevers kunnen namelijk niet zomaar personeel ontslaan. Pas wanneer beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend, is de overeenkomst geldig. Voor die tijd is er dus nog niks officieel. Meestal komt dit aanbod vanuit de werkgever na een gesprek te hebben gehad met de werknemer. Als werknemer is het echter verstandig om zo’n overeenkomst niet direct te tekenen. Er zijn namelijk een paar zaken die men het beste even kan controleren in de vaststellingsovereenkomst, zodat de overeenkomst voor beide partijen daadwerkelijk aantrekkelijk is.

Zo’n vaststellingsovereenkomst bestaat namelijk onder andere uit de overwegingen die ertoe hebben geleid dat het contract wordt stopgezet. Dat is met name belangrijk voor de WW-uitkering die vervolgens vaak wordt aangevraagd. Ook wordt de einddatum besproken evenals een opzegtermijn. In een vaststellingsovereenkomst staat verder meer informatie over de afspraak die gemaakt is over de invulling van werk tot en met de einddatum van het werkcontract. Daarbij moet er iets vermeld worden over de eindafrekening (met vakantiegeld en eventueel een winstuitkering) en overige vergoedingen zoals een ontslagvergoeding of tekenbonus.

Dit moet je laten controleren in de vaststellingsovereenkomst

Ook al is een vaststellingsovereenkomst een contract dat door beide partijen wordt goedgekeurd; als ontvanger van de overeenkomst is het noodzaak om dat contract te laten controleren. Dat kan de ontvanger natuurlijk zelf doen, maar beter is het om dit te laten doen door een jurist. Alleen op die manier weet een werknemer namelijk zeker dat de vaststellingsovereenkomst klopt en dat alles vermeld is wat jullie hebben afgesproken. In veel gevallen is de eerste vaststellingsovereenkomst die een werknemer ontvangt vooral in voordeel van de werkgever. Na een check van een jurist moet er dus vaak hier en daar nog iets worden aangepast.

Wat veel werknemers niet weten, is dat zij sowieso niet verplicht zijn om direct te tekenen. Meestal hebben ze 7 tot 14 dagen de tijd om te reageren op het voorstel. Een jurist let bij het controleren onder andere op de gevolgen voor de werknemer op de korte en langere termijn. Ook wordt er gekeken of de overeenkomst onder de juiste voorwaarden is opgezet en of er een kloppend voorstel vermeld staat. Na het laten controleren van de vaststellingsovereenkomst kan een jurist (of een andere specialist) een goed tegenvoorstel doen. De kosten om zo’n specialist in te huren worden in sommige gevallen al vermeld in de overeenkomst. Ook kan het zo zijn dat de werkgever sowieso al een budget heeft gereserveerd voor het laten controleren van de vaststellingsovereenkomst.