Op sollicitatiegesprek? Vier tips voor succes

Na een vlammende sollicitatiebrief en overtuigend cv mag je op gesprek komen. Spannend, zeker de eerste keer. Vier (kleding)tips om je op weg te helpen.

Door Corry Hofstra (21), student HBO-Rechten aan Saxion in Enschede

Outfit: de basics

Bekijk de site en social mediakanalen van de organisatie waar je solliciteert. Zie je veel pakken en kokerrokken of casual overhemden en blouses? Kom je er niet helemaal uit? Ga dan voor smart casual: een net overhemd met een jasje en een (donkere) spijkerbroek is voor zowel mannen als vrouwen geschikt. Kies niet voor uitgesproken kleuren, maar ga voor neutrale tinten zoals grijs, kaki of blauw.

Een goede jas

Ook belangrijk: investeer in een goede jas om het geheel af te maken – ook al trek je deze voor het gesprek uit. Hetzelfde geldt voor een nette tas en bescheiden accessoires.

Lees ook: Recruiter Steef Verheijen: de do’s en don’ts van solliciteren

Schoon en fris

Schone schoenen, bescheiden luchtje en (indien van toepassing) nette make-up vormen de basis om fris voor de dag te komen. Die look behoud je het beste door voor de zekerheid meer reistijd dan nodig in te plannen. Stempel goed je route uit, bouw indien mogelijk een alternatieve reisroute in, ontbijt voordat je de deur uitgaat (lees: vermijd vlekken door snacks onderweg) en voorkom dat je zwetend aan de ontvangstbalie staat.

Comfortabel

Décolleté toch iets te diep, broek te strak of nieuwe schoenen die knellen? Voorkom dergelijke situaties door al vóórdat je überhaupt ergens op gesprek komt, de juiste kleding in huis te hebben. Nog snel de winkel in schieten en het dan moeten doen met wat je daar tegenkomt, is niet bevorderlijk voor de zenuwen. Nette kleding komt altijd van pas, dus durf daar ook in te investeren.

Lees ook: Na de collegebanken de advocatuur in

Ook met een gastartikel op Het Rechtenstudentje verschijnen? Kijk dan hier voor meer informatie!