Onderneming starten? Hier moet je op letten

Het zijn vreemde tijden. Door corona ziet het onderwijs er compleet anders uit en ook het vinden van een baan of stage kan een extra uitdaging zijn. Deze periode biedt echter ook kansen.

Zoek je uitdaging buiten de collegebanken of droom je er al tijden van om aan de slag te gaan met het ondernemerschap? Dan is dit een mooie tijd om die plannen concreet te maken. We noteerden alvast drie aandachtspunten voor een vliegende start.

1. Wat wil je?

Een logische stap om als rechtenstudent te maken is het starten van een eigen juridisch adviesbureau. Ga voor jezelf na in welke rechtsgebieden jouw kracht ligt, of je in je eentje of met meerdere personen een adviesbureau op wilt zetten en hoe jij je zou kunnen onderscheiden van soortgelijke ondernemingen in jouw omgeving. In 2016 interviewden we al zeven (oud-)rechtenstudenten die de stap naar een eigen adviesbureau maakten. De eerste stap? Begin met een goed ondernemersplan.

Lees hier: Het beginnen van een juridisch adviesbureau – zo doe je dat!

2. Wat moet je regelen?

Staat op papier wat je gaat doen? Dan komt het praktische gedeelte. Maak een duidelijk financieel plan. Heb je een naam voor je onderneming in gedachten? Spreek die regelmatig hardop uit en zet het bovenaan je papieren. Voelt het na een tijd nog steeds goed, dan heb je een passende naam te pakken. Denk daarnaast na over de rechtsvorm. Voor één persoon is een eenmanszaak het meest voor de hand liggend, maar ben je met z’n tweeën, dan kun je nadenken over een vof of bv.

Daarnaast is er ook een en ander aan documentatie dat je zult moeten hebben op het moment dat de eerste klanten zich aandienen. Het belangrijkste om te doen is de algemene voorwaarden opstellen. Hiermee is voor de klant duidelijk wat hij kan verwachten en dek jij je in voor mogelijke risico’s. Laat je hier goed over adviseren. Ga daarnaast na welke verzekeringen je voor je onderneming af zult moeten sluiten.

Ook mag een website niet ontbreken. Deze kun je laten maken of je gaat zelf aan de slag met software als WordPress. Dit is een aanrader als je opstartkosten laag wilt houden. Website klaar voor lancering? Vergeet dan niet om ook een privacyverklaring op je website te plaatsen. Deze hoef je niet geheel zelf op te stellen; door te googelen op ‘privacyverklaring voorbeeld’ kun je in een paar minuten klaar zijn.

Ondernemersplan en financieel plan compleet? Logo en website klaar? Dan kun je de stap gaan zetten naar je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Lees ook: Je eigen juridische onderneming? Dit zijn de onmisbare elementen!

3. Doen!

Het runnen van een onderneming gaat met vallen en opstaan. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het bijhouden van je juridische kennisniveau en administratie, maar ook voor het binnenhalen van voldoende klanten. Het is aan te raden om – zeker in het begin – dan ook niet volledig afhankelijk te zijn van je onderneming. Zodra je het vak in de vingers krijgt, is er nog voldoende tijd om over te stappen naar het fulltime ondernemerschap!