Ondernemer en nog geen aparte, zakelijke rekening?

Ben je net begonnen met zelfstandig ondernemen en heb je nog geen aparte, zakelijke rekening voor ZZP’ers geopend? Dan is het tijd om daar verandering in aan te brengen. Het is namelijk veel beter om je geldzaken op persoonlijk en zakelijk terrein gescheiden van elkaar te houden. Dat is echter niet de enige reden waarom je een bedrijfsrekening zou moeten nemen. In dit artikel leggen we je uit waarom je met een zakelijke rekening meer haalt uit je bedrijf en hoe je een hoop problemen kunt besparen als je een bedrijfsrekening opent. 

Voorkom gedoe en open een zakelijke rekening voor je bedrijf

Als je bedrijf nog in de beginfase is, zul je rekening moeten houden met alle kosten die je als ondernemer moet maken. Je primaire doel is voornamelijk om geld te verdienen en dan wil je niet meer onkosten maken dan nodig is. Besparen op een zakelijke rekeningis echter niet verstandig. Je kunt weliswaar je eigen rekening gebruiken waarop je klanten je kunnen uitbetalen, maar dit leidt op meerdere fronten snel tot verwarring. Ten eerste is het voor de klanten onduidelijk naar wie ze geld overmaken als de rekening niet op naam staat van je bedrijf. Is deze naam namelijk anders dan je bedrijfsnaam, dan kan dat wantrouwen wekken en dat is het laatste wat je zou moeten willen. Daarnaast kan het gebeuren dat je zelf het overzicht kwijtraakt over je financiën. Je kunt namelijk privé per ongeluk geld uitgeven dat eigenlijk voor je bedrijf bedoeld was, en vice versa. Dit voorkom je met een eigen rekening.

Zorg dat je een rekening neemt die met je bedrijf meegroeit

De kans is groot dat wanneer je eenmaal bent begonnen met je bedrijf, de zaken zo goed gaan dat je niet zelf meer al het werk kunt uitvoeren. In dat geval kun je mensen inhuren om met je te gaan samenwerken. Op zo’n moment is het noodzakelijk dat je een zakelijke rekening hebt. Je kunt je collega’s dan namelijk een betaalpas geven waarmee ze de kosten kunnen betalen die ze voor het werk moeten maken. Als je hen toegang geeft tot je persoonlijke rekening, breng je jezelf onnodig in gevaar. Wil je een zakelijke rekening afsluiten, dan kun je dit doen via de site van je bank. Je kunt daar diverse opties vinden en we raden je aan om te kiezen voor een pakket dat gericht is op eventuele groei. Het kost namelijk tijd om van pakket te veranderen en daarom is het beter om gelijk iets te regelen wat aansluit bij de ambities die je in de (nabije) toekomst graag waar wilt gaan maken.

Je administratie wordt gemakkelijker met een zakelijk account

Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een zakelijke rekening is dat het je boekhouding heel veel gemakkelijker kan maken. Er zijn maar weinig ondernemers die genieten van de administratie en dus is het goed om te weten dat deze klus met een zakelijke rekening eenvoudiger wordt. Je kunt je rekening namelijk koppelen aan boekhoudsoftware. Met deze software kun je jezelf veel werk besparen, omdat veel automatisch en gelijk geadministreerd wordt. Je houdt op deze manier veel gemakkelijker overzicht over je financiën en je kunt veel sneller aangifte doen bij de Belastingdienst. Zo weet je zeker dat je niet te laat bent met het doen van je omzetbelasting of je inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. Kijk daarom even goed welke rekening je wilt nemen en welke boekhoudsoftware de beste voor jouw bedrijf is. Er is genoeg keus.