Van Nederland tot Canada, overal in de wereld wordt cannabis gekweekt. Op welke schaal dat gebeurt, is afhankelijk van de wetgeving in het land en de houding van de overheid tegenover cannabiskweek en de verkoop van marihuana. Soms is de wetgeving namelijk streng, maar heerst er een gedoogbeleid zodat zelfs coffeeshops uitgebaat worden door de overheid terwijl de wet het verbiedt. Een overzicht van landen die bekend staan om het productie van cannabis en verkoop van marihuana en de bijbehorende wetgeving.
Jamaica
Wie aan marihuana denkt, denkt aan Jamaica. Het tropische klimaat van het land levert veel zonlicht, warmte en regen. Populaire cannabiszaden voor tropische klimaten zijn bijvoorbeeld Kali Mist en Super Silver Haze. De overheid probeert daarom de cannabisproductie te gebruiken om de economische situatie in het arme land te verbeteren. Omwille van de rastafari-religie heerst er al een gedoogbeleid tegenover cannabis, al is er nog wel een en ander over terug te vinden in het Wetboek van Strafrecht. Zo zijn de boetes op illegale verkoop verhoogd, maar is het gebruik gedecriminaliseerd. Bedrijven kunnen voor medicinale, wetenschappelijke en onderzoeksdoeleinden een handelsvergunning voor cannabis aanvragen. Wie een medisch attest heeft, mag medicinale wiet het land binnenbrengen.
Libanon
Libanon is wereldwijd bekend als producent van hasj. De productieregio, een van de grootste ter wereld, bevindt zich in de Bekaa-vallei. De Libanese hasjboeren kunnen er ongestoord hun gang gaan. Nochtans is cannabis kweken verboden in Libanon. Bendes zwaaien er de plak, de overheid knijpt een oogje dicht en dat is niet naar de zin van andere landen, zoals de Verenigde Staten. Die beschuldigen de Libanese overheid ervan terreurgroeperingen als Hezbollah via de hasjhandel van inkomsten te voorzien. Sinds 26 februari 2020 is de teelt van cannabis voor medische en industriële doeleinden toegelaten. Dat wil zeggen dat farmaceutische bedrijven stekken en zaden leveren en er tijdens de oogsttijd op toezien dat de oogst naar hen gaat. Het is een eerste stap naar controle op de hasjteelt.
Marokko
Marokko is al jaren de grootste cannabisproducent ter wereld. Recreatief gebruik is verboden, maar het roken van hasj is er zo wijdverspreid en ingebakken in de cultuur dat het over het algemeen getolereerd wordt door de autoriteiten. Een eerste stap richting legalisering van cannabis is gezet. In februari van dit jaar heeft Marokko beslist om het verbouwen, exporteren en verkopen van cannabis voor medische doeleinden te legaliseren. Dat kan omdat cannabis in december 2020 geschrapt is van de VN-lijst als gevaarlijkste drug. Met de legalisering hoopt Marokko de arme wietboeren in het Rif-gebergte in het noorden van het land te helpen.
Australië
Een studie van het National Drug and Alcohol Research Centre bracht aan het licht dat het percentage THC in Australische wiet kan oplopen tot veertig procent, terwijl dit elders in de wereld zo’n twintig procent is. Dat maakt dat in Australië sterke wiet in omloop is, maar dat wil niet zeggen dat het land tolerant is. Cannabis gebruiken, kopen of verkopen is er verboden. Medicinale cannabis en hennep zijn wel toegelaten.
Al met al luidt de conclusie dat de wetgeving in de meeste landen veel strenger is dan de houding van de overheid, zelfs in landen waar er op grote schaal cannabis wordt verbouwd en verkocht. De overheid behoudt graag de strenge wetgeving om op terug te vallen, maar gedoogt de kweek vaak om economische redenen.